Mariona – Pilar Rahola

mariona

Si d’alguna cosa me n’he adonat llegint “Mariona” de Pilar Rahola, és que a l’escola vam passar per la història de Catalunya bastant de refilón. I no, no és que no fes cas a classe, de fet la història sempre ha estat una de les meves assignatures preferides, però si bé he reconegut molts noms, d’altres, com el d’ Abdó Terrades o la simple paraula “Bullanga” no els havia sentit (ni llegit) mai.

Val a dir que tampoc seré jo qui ara em cregui al peu de la lletra el que explica Pilar Rahola, més que res perquè la seva objectivitat explicant la història la tinc més que qüestionada, però si que he de reconèixer que poder viure la història de la mà del poble planer ha estat una bona manera d’endinsar-m’hi i d’empatitzar amb aquella gent que, cansada de tanta injustícia al final decidia posar en risc la seva vida per a intentar construir una realitat millor.

Mariona m’ha agradat però se m’ha fet llarg i en algun moment difícil de seguir. La protagonista, a la que acompanyem al llarg de tota la seva vida, va evolucionant davant els impediments i dolors que li porten les circumstàncies que li han tocat viure, un segle de revoltes, de lluita pels drets, de guerres que s’emporten als fills lluny de casa per a, segurament, no tornar. Una evolució que la transforma radicalment i passa de ser la nena somiadora a una dona ruda i resolutiva, que ha perdut la por i que accepta el que passa al seu voltant i hi participa d’una manera que mai abans hauria imaginat. I Rahola explica la seva evolució mitjançant les seves reaccions davant els esdeveniments polítics i socials de Barcelona i Gràcia, on viu la protagonista: les lleves, la còlera, el ludisme, la lluita de classes… però per la manera en què està escrit, molt sovint et trobes, de sobte, perdut en pensaments i reflexions i flashback que et distreuen de la línia argumental del moment.

Nota: 6’5

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: