Psicologia i història d’un llibre

1492199978909-Xi4BkE6_1

S’apropa Sant Jordi i comencen a aparèixer als mitjans recomanacions literàries per poder després fer el rànking dels més venuts, explicant i deixant pels núvols els best sellers més comprats gràcies, ni més ni menys, que a l’spam literari al que ens han tingut subjectes durant dies, i evitant explicar però que el futur de moltes d’aquestes adquisicions serà el d’omplir les estanteries de casa sense ser mai obertes.

Perquè malauradament hi ha molta més gent de la que ens pensem que es pregunta el mític “Què és llegir?” del Messi de Polònia, amb els ulls mig clucs i el seu accent català-argentí. Però…sí…què és? Si hi reflexionem veurem que és molt més que el simple fet de saber interpretar un conjunt de símbols que anomenem lletres i que ens transmeten una informació.

Llegir és obrir els ulls a noves visions i perspectives. És descobrir els valors, la cultura i els  coneixements d’aquells valents que han escrit una història i la comparteixen amb nosaltres.

És sortir per un moment, llarg o curt, de la teva “xarrera” mental per endinsar-te en la “xarrera” mental d’un altre, i ja només per aquest motiu, obrir la teva ment a un munt de possibilitats per a comprendre el món en què vivim i a tu mateix.

Diuen que llegir ens fa lliures, i és ben cert. Ens fa lliures per a conèixer, explorar i descobrir coses que d’altres maneres potser ens serien de més difícil comprensió. Llegir ens fa prendre les nostres pròpies decisions ja només triant el llibre que agafem. Ens fa viatjar pel món, ens fa entendre altres cultures i apropar-nos-hi; Posar-nos en la pell d’un personatge sense tenir en compte edat, sexe o color de pell.
Ens fa veure que, si volem, podem empatitzar amb l’altre, i ens descobreix que, malgrat la nostra història, les nostres diferències culturals, les nostres vivències, no som tan diferents a la resta de la gent.

Per tot això jo també cauré en el tòpic de les recomanacions, compartint-vos un mapa sobre les obres més representatives de cada país, per així descobrir i empatitzar una mica més amb perquè són com són els seus habitants, ja siguin el president d’Estats Units (que malauradament podria llegir una mica més) o una familia a la India vivint en unes condicions impensables a occident.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: