Un tastet de Catalunya

No pots dir que ets un bon català  (si ets major d’edat) si no has fet país amb un bon vi català a la taula. Si no has acompanyat el bull negre i el pa amb tomàquet amb una bona copa o un porró de vi. Un vi del priorat,  un Montsant color cirera airejant-se en una copa de vi, un costers del Segre ben fresquet per acompanyar un peix gaudint de les vistes del mar… són petits plaers que la nostra terra ens ofereix i que hem d’aceptar  i gaudir mentre fem país.

Si tot això ho acompanyes a més, llegint un llibre com “La bodega” t’enamoraras encara més d’aquesta terra. De la forma de ser dels catalans: treballadors, amb sentit de pertinença al seu poble, amb esperit col·laborador, sabent que la unió fa la força i que si tots ens ajuntem podem  tocar el cel com fan els castellers.

I és que m’ha encantat la visió que té de nosaltres Noah Gordon. Sempre és agradable trobar-te amb aquesta bona opinió i més venint d’un estranger. Et fa adonar-te d’actituds que potser donaves per sentades, però que en realitat formen part de la teva pròpia cultura i són més singulars del que potser tu, endinsada de petita en aquesta forma de ser, havies pensat.

L’autor, conegut per obres com “El Metge” o “L’últim jueu”, ens situa en aquest cas a ple segle XIX per explicar-nos la vida de Josep, el segon fill d’una família propietària d’una petita vinya amb la que fan vinagre, que s’haurà de buscar la vida per arribar a ser alguna cosa a la vida, doncs com és tradicional, l’herència sencera anirà a parar a mans del seu germà gran. A partir d’aquí, i amb un teló de fons emmarcat pels danys de les guerres carlines, l’època de la fil·loxera  i els temps posteriors a l’assassinat del general Joan Prim, Gordon ens farà un petit seminari de cata de vins i ens descobrirà els plaers de sentir-te membre d’un grup mentre Josep aprèn a fer castells. També ens inculcarà la cultura de l’esforç i ens parlarà de les diferents formes de viure i entendre la vida de pobles i ciutats, que en aquella època començaven a industrialitzar-se.

Un llibre encara més de capçalera després dels últims esdeveniments polítics que s’estan succeint. Així que no dubteu en buscar-lo a la vostra biblioteca!

Anuncis

3 responses to “Un tastet de Catalunya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: