Desmuntant en Harry – Woody Allen

L’altre dia al twitter em van escriure un comentari preguntant-me si m’interesaria participar al web www.laculturanovalres.com/ i els vaig contestar que estaria encantada de escriure-hi les meves crítiques!! Així que ahir els vaig enviar la primera, que publicaran quan comenci la temporada. Us deixo el meu escrit a veure si us agrada i si opineu el mateix!

“Deconstructing Harry”:  Woody Allen en un dels seus millors moments

Que Woody Allen es reitera en tots dels seus films és cert. Però que és tan esplèndid guionista que fa que cada film t’aporti coses noves no se li pot negar. Ho confesso sóc fan incondicional de Woody Allen i em puc veure els seus films milers de cops que sempre hi ha una frase nova que m’havia perdut o un detall en la forma de gravar o en la mirada d’algun personatge que m’endinsa més en la trama de la historia.

L’ última pel·lícula que he recuperat d’ell (ara que puja el cinema s’està molt bé veient pel·lis a casa) és “Deconstructing Harry”, un film que va fer el 1997 i al que van nominar a l’Òscar com a millor guió original. Una pel·licula complexa que ens parla del significat de la vida, dels objectius, i de les percepcions de cadascú, de la  línia que separa realitat i ficció. Harry és un escriptor que ha utilitzat la seva pròpia vida per a redactar les seves reconegudes novel·les però des que la seva última parella el deixa per casar-se amb un dels seus millors amics es troba en plena crisis creativa. Si li sumem a aquest fet els seus problemes amb les seves ex dones, cabrejades per haver vist la seva vida esbombada a la resta de la humanitat, la seva manca de maduresa, les visites al psicòleg, la família jueva i les seves tradicions i l’al·lèrgia al compromís, ja tenim al personatge de sempre, és a dir, el mateix Woody Allen i les seves neures. Un Harry embolicat en assumptes amorosos sabent  clarament què vol però amb por per afrontar-ho, posant-se en situacions absurdes sense voler-ho, visitant psicoanalistes que semblen més ocupats en dibuixar cosetes a la llibreta que en fer cas al seu pacient o fent amistat amb prostitutes que acaben agafant-li carinyo al veure la quantitat de pastilles antidepressives que té a la tauleta.

El que més em fascina d’Allen és que tots els seus personatges són interessants. Sempre les persones dels seus guions t’aporten alguna cosa, tenen profunditat. Tots són peces necessàries pel desenvolupament del film que,malgrat sostenir-se sovint en situacions absurdes, et recorda a la teva pròpia realitat i a les qüestions que tu també has reflexionat en un moment o altre de la teva vida: el sentit de l’existència, el poder de la religió, el matrimoni, la por…

I mentre vas desmuntant a Harry veient el film penses que potser estàs desmuntant el propi director. I et preguntes…i si ell fa el mateix que fa Harry a la pel·lícula? I si t’està explicant situacions reals simplement amb una mica de maquillatge? Tant al·lèrgic al compromís és? Tant promiscu? Potser la vida que ha portat ho demostra, doncs no tothom es casa amb la seva filla (i ja es veu amb la seva filmografia que li agraden les jovenetes!)… El que està clar és que aprofita els seus films per reflexionar i fer-nos reflexionar sobre  temes recurrents que el porten atabalant durant dècades i que malgrat anar a molts psiquiatres, veu a aquests professionals més com a eina per desfogar-se que per a solucionar els seus problemes!

Podeu trobar la pel·lícula a la xarxa municipal de biblioteques

Anuncis

2 responses to “Desmuntant en Harry – Woody Allen

  • Crític de cine

    Aquesta no l’he vist. No sóc massa seguidor d’Allen, i de les pel·lícules que he vist d’ell, unes m’han agradat molt i d’altres, gens. Aquesta és un exemple més d’aquelles pel·lícules on sembla que el director escriu un personatge fet a la seva imatge i semblança.

  • MadeByMiki

    És una peli indispensable, per a mi tota una obra mestre d’aquest director tan irregular.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: