Persépolis – Marjane Satrapi

Quan el 1979 els iranis van començar a manifestar-se en contra 50 anys de dictadura del Sha, no esperaven que acabarien amb una tiranía per anar a parar a una altra de pitjor: un règim fonamentalista islàmic en què els aniquilarien fins i tot les llibertats més simples, com el poder fer festes o beure alcohol.

Persépolis és la història autobiogràfica de Marjane Satrapi, una noia iraní que va viure els importants aconteixements que han dut a l’Iran al que és ara mateix. La història comença al 1979 amb una Marjane de 10 anys que veu com la seva familia lluita per aconseguir un canvi social i polític. Marjane està educada dins els valors del progresisme i comunisme, i creu en un Déu just per a tots (que s’assembla a Karl Marx). Un cop enderrocat el Sha hi haurà eleccions, amb la participació del 99’9% de la població que, degut a l’analfabetisme i a la manca de tradició democràtica – no hi ha partits polítics-, votarà a favor de  Ruhollah Jomeini, que torna just en aquell moment de l’exili i que instaura a partir d’aquell moment una República Islamica.

És en aquest punt on tota l’eufòria del moment es trenca i comencen tot un seguit de restriccions i prohibicions. Però Marjane segueix creixent i veiem la seva passió pels Bee Ges o Michael Jackson, grups musicals prohibits pel règim, la menjada d’olla de les professores, que els expliquen coses que Marjane sap que no són certes, o l’obligació de dur vel i els problemes per no dur-lo ben posat, anar maquillada o córrer (ja que el moviment del cul és provocatiu!!)

Tot això, juntament amb l’esclat de la guerra amb Irak (del 80 al 84), faran que els pares de Marjane la facin marxar a estudiar a fora, a Àustria, on coneixerà una nova cultura, molt diferent a la seva. Però anyorada dels seus pares, tornarà a Iran als 90 per estudiar Belles Arts a Teherán i per comprovar que el règim és cada cop més represiu.

Finalment, al 94 Marjane decideix marxar a França, farta de la represió a la dona i a la societat en general, i per poder explicar-nos les seves vivències en un país que era dels més progressistes de la seva època i que va acabar retrocedint vàries dècades. Per mostrar a tothom com els guanys socials es poden perdre facilment. I perquè occident doni un cop d’ull a l’Iran, un país molt desconegut del que només veiem dones vestides de negre o marró, on està prohibit utilitzar els colors, anar al cine, ballar… i del que molts de nosaltres, per ignorància, pensem que és perquè ells ho volen. Marjane ens demostra que viuen en una presó, que no ho volen i no ho voldran mai, que és una imposició de l’islam fundamentalista i que aquest islam no és el que la majoria de musulmans volen.

Podriem imaginar que això passés a Espanya? és horrorós i inconcebible. Però mentre l’Iran sigui un territori tan estratègic, amb tants recursos, no interessarà ajudar a la seva població empresonada i silenciada. Persépolis vol obrir els ulls a la societat i mostra un nou punt de vista, ens obre un camí en el que reconèixer-nos i apropar-nos a una societat que és com la nostra però que pels nostres prejudicis sempre hem reconegut com a diferent, enemiga i pitjor.

Persépolis és una pel·licula que et resumeix de forma esplèndida els aconteixements de l’Iran dels últims 30 anys. En els 95 minuts que dura et queda clar el paper de la societat, el sha, el regim islamista, els policies religiosos, la joventut i la indignació-resignació d’aquells revolucionaris que van veure frustrades les seves espectatives. Per  últim vull destacar el paper de l’avia. Marjane li fa un enorme homenatge, sent un paper imprescindible per entendre la trajectòria d’aquesta jove, del que la seva avia estaria molt orgullosa.

Anuncis

One response to “Persépolis – Marjane Satrapi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: