Petit resum sobre Egipte, facebook, la joventut i l’efecte Streisand

Ahir va començar el postgrau de comunicació de conflictes i vam començar per la porta gran: amb una periodista que havia estat a El Caire durant la revolució que ha fet caure del poder a Mubarak. Aquesta periodista ens va explicar una mica com havia viscut els importants aconteixements i ens va donar alguns punts per a la reflexió.

Cal entendre quina és la societat a Egipte per poder entendre el per què de la revolta i que no comenci a aparèixer la paraula ISLÀMIC per tot arreu, que sembla que cridis al diable quan dius “islàmic”. A Egipte el 60% de la població són joves de meys de 30 anys. Joves que han estudiat i han conegut món. saben idiomes i han vist gràcies a les noves tecnologies com està el món i com està Egipte amb Mubarak. Són joves altament qualificats i que no troben feina, però veuen com la policia i el govern s’enriqueixen a costa de la repressió i la corrupció.

D’altra banda també cal dir que a Egipte l’exèrcit té un pes molt important. No cal recordar que Mubarak és militar, com ho era Nàsser quan va acabar amb la monarquia ja fa uns 60 anys i tots els règims que han governat fins ara. L’exèrcit té molt poder i molts interessos econòmics. Al mateix temps però, viuen millor que la resta de la societat perquè tenen un millor nivell adquisitiu i un micromón particular que els assegura una bona educació i sanitat, entre d’altres coses. És per això que no ha caigut a la corrupció en que han caigut altres sectors, com la policia.

Segons paraules de diplomàtics occidentals, a part dels joves,també dins l’exèrcit hi havia un debat sobre el règim, que veia que hi havia molta corrupció i que més del 20% de la població vivia sota l’umbral de la pobresa. Aquest debat va fer que, quan va començar la sublevació, l’exèrcit, que havia de protegir Mubarak perquè, u: és el president des de fa més de 30 anys, i dos: és militar, prové de les seves files; actués de manera un tant bipolar: protegia al president però a la vegada s’afanyava a dir que les reclamacions del poble eren legítimes.

Però com va començar la revolta? com veiem ja hi havia un petit gèrmen en aquesta societat insatisfeta. Aquesta llavor es va fer gran gràcies a les xarxes socials. A facebook hi havia pàgines contra Mubarak i els joves estaven conectats, intentant veure què es podia fer. Aleshores va sortir a la premsa la revolució a Tunissia i això els va donar força, si ells ho havien aconseguit perquè no podia passar el mateix amb Egipte? i van convocar pel facebook una manifestació massiva, la del 25 de gener. En aquella manifestació hi va assistir molta gent i, veient que tot havia estat gràcies a internet, Mubarak va tallar la connexió. Què va passar? efecte Streisand:Com més intentes que alguna cosa desaparegui d’internet, més alimentes l’interès de la gent i més es propaga el missatge. La gent no podia contactar amb ningú i va sortir al carrer per poder veure quin seria el següent pas, i aquest va ser quedar-se a la plaça de la lliberació.

La resta ja la sabeu, Mubarak ha dimitit i ara hi ha un consell superior de les forces armades que es quedarà fins el pròxim septembre. Un regim militar que la gent troba bé, segons la periodista, perquè volen confiar en uns militars que “s’han portat bé amb ells”. Per ara el nou règim ha congelat la constitució i ha contactat amb representants dels joves per fer-hi reformes i que es pugui votar una constitució nova en referendum.

I què passa amb els germans musulmans? aquells dimonis que Mubarak sempre treia a relluir quan des de Occident li demanaven més democràcia? Els germans musulmans són el principal grup opositor al país i són il·legals. Quan van veure tot el que passava van córrer cap a la plaça de la lliberació per quedar-se un troç de pastís, però els joves ho tenien ben clar: ells són un col·lectiu que no és partidari. L’únic que demanen és que hi hagi democràcia i volen anar ells solets fins al final. no volen que els dirigeixin ni des de l’estrangen ni cap partit, ni tan sols els germans musulmans.

Si, és cert que ara els germans musulmans podran concórrer a les eleccions i aleshores poden ser votats. Però serien votats DEMOCRÀTICAMENT. que els occidentals volem la democràcia pel que ens interessa, sembla. D’altra banda, podran concorrer a les eleccions també altres partits polítics. Ara la societat s’ha de reorganitzar. Pel que fa als germans musulman, tot i que pot ser una tàctica,  han dit que no volen presentar candidat a les eleccions per ara, i no volen imposar un règim religós. El tema del règim religiós, també es podria blindar en la constitució que voti el poble: podria ser perfectament possible que es deixés escrit a la constitució que no es podrà aplicar la Sharia, malgrat arribi al poder, si arriba, el partit dels germans musulmans. Tot està per fer i hem de confiar en el que decideixin els egipcis.

Per últim, us deixo amb alguns links, a veure què us semblen… jo els he trobat bastant de caberna mediàtica. El de la Rahola m’ha decepcionat i tot, perquè no es pot passar per alt que si, Mubarak haurà fet coses bones, però hi havia una enorme corrupció al país i no tot s’hi val, un lladre queda perdonat si dona unes monedes a un pobre?

 

Puede ser peor el remedio que la enfermedad

La “moderación” islamista

Del comunismo al islamismo

Mubarak como un viejo león

 

Anuncis

2 responses to “Petit resum sobre Egipte, facebook, la joventut i l’efecte Streisand

  • MadeByMiki

    M’ha agradat molt el post, no coneixia l’efecte “Streisant”, però és ben lògic que això passi, i que duri!!

  • Arqueòleg Glamurós

    Finalment ha quedat demostrat que la millor manera de conduir el món islàmic a la democràcia és mitjançant la revolta i la lluita de classes, no amb bombardejos neocons. Clar que els islamófobs sionistes que pretenien fer-nos creure que els musulmans tenien dictadures perquè volien i n’estaven encantats, ara venen a espantar-nos que venen els terroristes buuuhhh

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: