Com vas de moral?

La setmana passada vam fer a la feina un seminari interessantíssim sobre comunicació institucional. El professor, Luis Arroyo, ens va facilitar un dossier amb 10 claus pser a fer una bona campanya electoral i això no és que sigui  molt del meu interès, però temes dels que parlava si que em van cridar l’atenció.

Per exemple, i aquest és el motiu del post, en un dels punts del dossier es parlava de Jonathan Haidt. Haidt va estipular que els éssers humans ens regim per 5 punts de valor: Protecció, Justicia, Autoritat, Lleialtat, Puresa /santedat

En relació a aquests punts, Haidt va comprovar que la gent progressita tenia més puntuació en uns i que els conservadors puntuaven més alt en els altres. Arroyo ens va fer aquestes preguntes:

Protecció: Quants diners t’haurien de pagar per agafar un bat de baseball i pegar a un gos?

Justicia: Quants diners t’haurien de pagar per treure-li 15 euros a un pobre i donar-li a un ric?

Autoritat: Quants diners t’haurien de pagar per donar-li una bufetada al teu pare en una obra de teatre?

Lleialtat: Quants diners t’haurien de pagar per cremar una bandera del teu país (Catalunya o Espanya, el que tu sentis teu) sol al lavabo de casa teva?

Puresa/santedat: Quants diners t’haurien de pagar per escriure en un paper “Dono la meva ànima a la persona que trobi aquest paper quan em mori”

Obviament, els progressistes demanen molts més diners que no pas els conservadors en els punts de Protecció i Justicia (pegar a un pobre gosset? no!! robar a un pobre per donar-ho a un ric? encara menys!) però en canvi en autoritat, lleialtat i puresa no tenim tantes manies i pegariem al nostre pare per menys diners que un conservador , i més si és una obra de teatre home!

Així que què passa? que quan estem de bones, els pivots de la protecció i justicia són els que volem potenciar però en temps de crisi la gent no pensa tant en la igualtat, i s’amplia el sentiment d’autoritat:”necessitem algú fort”, i  lleialtat o “nacionalitat”. No heu sentit mai això de “és que els moros es queden tots els ajuts” o “què s’adaptin!”. I aquests punts són més forts en els conservadors, i això fa que molta gent els voti.

D’altra banda, també passa això amb altres temes, com el Burka. Per què Sarkozy utilitza el Burka? perquè sap que ell està en els pivots correctes i a més pot guanyar punts. Quan ell parla de Burka:

apuja el seu pivot de Protecció: “Hem de protegir els drets de la pobra dona”

però també el pivot de:

Autoritat: “aquí mana l’estat”

Puresa: ” això és musulmà i nosaltres – encara que França se suposa laica – estem criats en la religió catòlica

Lleialtat: “És el nostre país, que s’adaptin!”

En canvi un progressista què fa? diu:

Protecció: “Hem de protegir els drets de la pobra dona”

Però quan la dona li diu “no, és que jo porto el Burka perquè vull” Què ha de fer? dir que és mentida? Perquè aleshores la resta d’arguments que ha de donar no sel’s creu tant, no té del tot clar això de “és el nostre país, que s’adaptin!” o el tema de que “aquí mana l’estat”. La resposta política per no sortir perjudicat en aquest cas, hauria de ser evitar el conflicte…

Per últim, us deixo amb un link amb diferents test sobre moralitat. Són bastant interessants per veure si ets més de dretes o d’esquerres, i pots tenir sorpreses. Jo per exemple he vist que sóc molt escrupulosa (més que la mitjana) i que en temes de pureza em fa molt de respecte tot i no combregar seriosament amb cap religió en la meva vida quotidiana. (Dient-ho clarament: m’haurien de pagar bastant per escriure que dono la meva ànima a qui llegeixi el paper, perquè imagina si fos cert!!)

Anuncis

4 responses to “Com vas de moral?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: