El xal – Cynthia Ozick

El xal és un abans i un després. El passat i el present de la Rosa Lublin. Una història de 8 pàgines que t’enganxa fins a l’última frase i una altra més extensa en que la Rosa, una refugiada polonesa resident a Miami, passa a ser la protagonista principal més de 30 anys després del viscut en la primera narració.

El xal, que la Rosa adora com si una peça santificada es tractés, va pertànyer a la seva filla Magda. La va cobrir quan va néixer i la va acompanyar durant els seus curts anys de vida, fins que, per culpa de la seva cosina Stella, la va perdre al ser llançada per un nazi a l’enreixat electrificat del camp de concentració on estaven tancades. La mort de la Magda va arrebatar a la Rosa el seu motiu per viure, convertint-la en un ésser sense cap alegria i rumb fixe; amb l’únic destí de fer reviure a la Magda mentre li escriu cartes en el seu estimat  polonès i observa fastiguejada com d’estúpida és la vida dels humans que l’envolten a la seva residència de Miami.

Cynthia Ozick ens explica en aquestes dues narracions curtes la història d’una refugiada polonesa que va veure arrebatada tota la seva vida i que malgrat ser una “supervivent” -paraula que ella odia profundament – no li troba el sentit a seguir entre els vius.

Ozick però, ens ho explica sense entrar en detalls escabrosos com passa en altres llibres en que es vol relatar el terror nazi i això és un punt a favor per aquesta nova lectura dels fets. Però el problema radica en què el seu personatge, la Rosa, ha perdut el seny i això fa que els seus pensaments i les seves accions siguin de difícil seguiment i que, per tant, la lectura no sigui del tot fluida. Alguns cops et soprens llegint una pàgina en la que no saps d’on ha sortit tot el que t’estan explicant.

Segons les critiques: “Que no us enganyi el gruix d’aquest volum. El Xal és una gran història que es llegeix quasi sense respirar”. Si que és cert que la força de la lectura rau en que tens clar que el que li passa a la Rosa pot haver passat a milers de refugiats…potser és necessàri com en algunes pel·lícules, llegir-lo dues vegades per descobrir els entramats d’una història trista però enganxosa.

Anuncis

3 responses to “El xal – Cynthia Ozick

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: