Es podrà torejar a Catalunya?

avui el Parlament debatra la ILP per prohibir els toros a Catalunya si, finalment, Catalunya prohibeix les corrides de toros o no. Abans de saber el resultat em mullo i faig una aposta (amb la boca petita i més desig que no pas creença ferma) crec que ens torejaran serem la segona comunitat autònoma que prohibirà els toros. Per què? mirem-ho:

ICV per ous moral ha de votar en contra les corrides. Això són doncs 12 vots a favor de la ILP

ERC: com a partit d’esquerres i modern que és ha d’estar en contra també contra aquesta tortura. Són 21 vots més

En total tenim ja 33 vots a favor. Per a que s’aprovi la llei, s’han de sumar 68. Falten 35 vots a favor perquè pugui aprovar-se la ILP

CiU: té 48 escons

PSC: té 37 escons

Aquests dos partits han dit que permeten llibertat de vot als seus diputats.

Del PSC crec que pocs votaran a favor de la ILP. Les seves bases estan formades per la immigració dels 70s i a la seva majoria que “no les quiten su fiesta”. El PSC, malgrat que molts dels diputats considerin una aberració aquesta “festa”,  té dins seu un crisol de cultura popular molt més complex que CiU, ja que engloba també la cultura de la Feria de Abril i les tradicions taurines. Per tant pocs escons a favor

CiU pot molt més fàcilment votar a favor de la ILP sense fer mal als seus votants i per tant els seus diputats no estan pressionats per danyar les seves bases, i davant una festa basada en la sang i fetge i en jugar a la mort perquè si, no crec que es quedin indiferents.

Així que segur (espero) que s’arribarà als 68 vots per assolir la prohibició dels toros. I no, no és perquè siguem rencorosos i us tornem el cop contra l’Estatut (ja he sentit algunes d’aquestes opinions a la tele). És perquè no estem al circ romà en que era un plaer veure matar. És una tortura i hi ha tradicions que s’han de conservar, però d’altres cal veure que hem evolucionat i que moralment hem d’anar-hi en contra (sense arribar a comparacions tant heavys com que si abans era tradició pegar a la dona). La cultura no és ni pot ser mai tortura!!

A més, que ho sento molt però teniu el gust al cul si us agrada veure un pobre animal al que tanquen en un lloc a les fosques, el treuen ràpidament a la llum amb el considerable shock visual que això suposa, el comencen a emprenyar perquè es baralli sense que ell tingui cap intenció a fer-ho, li clavin punxades davant la seva superioritat en la lluita perquè no sigui tant fort i, després, el matin i honrin la valentia i força d’un tio que s’ha ajudat de tots els mitjans i joc brut possibles per poder guanyar. Si tu estas jugant al poker amb un trampós t’emprenyes, doncs el torero no és menys trampós que un jugador de poker amb asos a la màniga (sense parlar de la sang, de la tortura al pobre animal, de la brutalitat que és pot veure, vaja una tradició súuuuper educativa)

Anuncis

6 responses to “Es podrà torejar a Catalunya?

 • madebymiki

  Escric massa tard, s’ha aconseguit per sort la prohibició. Avui gràcies a la ILP crec una miqueta en la democràcia.

  Felicito als canaris per prohibir el mateix fa 19 anys i passar tant desapercebuts… caldria fer una reflexió al respecte.

 • Arqueòleg Glamurós

  Ole ole i ole pel Parlament, tot i les bajanades que hem hagut de sentir, com el Pp dient que els animals no tenen drets o Ciutadans que ha comparat la persecució a la cultura espanyola amb la dels jueus a l’Alemanya nazi! En fi…

 • Cristina

  No m’agraden gens els toros, ni els correbous, els “encierros” ni coses per l’estil, i no he anat a veure mai una cursa de braus. No m’agrada veure patir un animal, sigui un brau o un ocell. De la mateixa manera que és una crueltat una lluita de galls o de gossos i, per tant, estan prohibides, si s’és coherent, també és lògic que s’hagin prohibit les “corrides”. Dit això, vull fer algunes consideracions:

  – el Parlament ha legislat sobre aquest tema perquè hi ha hagut una iniciativa ciutadana que ho ha reclamat. Si la societat no hagués estat sensibilitzada amb aquest tema, no hagués arribat al Parlament. Això caldria que ho tinguessin clar els que començaran a donar-li interpretacions polítiques relacionades amb aspiracions independentistes i desitjos d’esborrar qualsevol rastre d’espanyolitat a Catalunya.

  – si aquesta prohibició es fa perquè es considera una pràctica cruel i primitiva el patiment a què és sotmès l’animal a la plaça, no podem començar nosaltres mateixos a fer-ne lectures polítiques i identitàries. No es pot dir que a tothom que li agraden els toros són espanyolistes o anticatalans o immigrants, i que aquesta és la seva festa. A les comarques tarragonines, sobretot les de l’Ebre, hi ha una tradició ancestral de festes relacionades amb els bous. No ens deixem endur per aquest “catalanisme ètnic” i purista, perquè és un dels perills més terribles que té qualsevol nacionalisme.

  Hi ha catalans que els encanten els toros i hi ha espanyols que no aniran mai a una “corrida”. No els fem el joc als que estan buscant connexions i joc brut i relacions l’estatut. Perquè si fem nosaltres aquesta lectura, aleshores el tema del maltractament animal serà una falàcia.

  D’altra banda, tot plegat em sembla una mica hipòcrita si en el mateix sac no es prohibeixen els correbous, el bou embolat i resta d’animalades que ens fan amb els bous i les vaques a Catalunya. A veure si es prohibiran, jo no hi compto. Per què? Per què un correbou a casa és tradició catalana. I no es fa patir l’animal? Doncs sí, però com que és nostre…

  Estic fent una mica “d’advocat del diable”, intento ser assertiva i pensar com pensarien els de l’altra banda. Al final, em queda un regust amarg de boca, perquè veig que s’estan barrejant les coses.

  • madebymiki

   Jo no estic d’acord amb els correbous, però hi ha un problema amb aquesta tradició i ho dic amb coneixement de causa, tinc família al Montsià. Resulta que allà la immensa majoria de la població n’és favorable, i això fa més complicada la seva prohibició, això es veuria allà com una imposició barcelonina.

   Tot i així, jo estic per l’abolició de tot maltractament animal fet espectacle.

 • Cristina

  Totalment d’acord, els correbous, em bou embolat i animalades diverses que es fan amb els bous a Catalunya se senten com una tradició. Però precisament els que creuen que les curses de braus també ho són, veuran que aquí hi ha hagut doble moral (i jo hi estic d’acord). Ahir, a l’informatiu de Cuatro van fer un dels seus exercicis de manipulació informativa, quan parlaven precisament de les festes amb bous que se celebren en terres de l’Ebre. Van començar a passar declaracions de gent dels pobles que deien coses com “Aquesta tradició està molt arrelada”, “Forma part de la nostra cultura”, “Sense bous no hi ha festa”…I van deixar que cadascú tragués les seves pròpies conclusions. Tots sabem que el tema dels correbous no es va incloure en la ILP perquè CIU va fer un “toc” pensant precisament en la reacció que podria haver-hi en les comarques tarragonines de l’Ebre. Jo tampoc no estic d’acord amb qualsevol forma de fer patir als animals, i molt menys si d’això se’n fa un espectacle. Però no siguem tampoc més papistes que el papa i acceptem que hi ha hagut doble moral.

  Ara sembla que altres grups antitaurins de l’estat espanyol, per exemple a Madrid, volen seguir el camí que s’ha fet a Catalunya, però trobo que ho tindran difícil. A la Comunitat de Madrid les curses de braus s’han declarat bé d’interès cultural i no sé què més. Són capaços d’anar a la UNESCO perquè les declarin patrimoni de la humanitat. Al País Basc i a Navarra no en trauran res, tampoc. A Andalusia, menys. A més, s’està fent una lectura identitària de tot plegat, un altre cop Espanya versus Catalunya, el vell joc brut de sempre.

  Ah! Rajoy ha dit que pensa enviar un recurs al TC, la qual cosa vol dir: 1) que tornen a demostrar-nos que si bé el PP no governa de dret, governa de fet, perquè fa servir el TC per deslitimar qualsevol llei que no li agradi; 2) haurem de començar a ser conscients que el Parlament de Catalunya és un Parlament “de fireta”, de joguina, perquè, de què serveix el que es legisli aquí si al final des del TC ens ho tiren enrere?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: