Jimmy Carter a Catalunya

Jimmy Carter ha estat reconegut amb el Premi Internacional Catalunya 2010 per la seva gestió a la presidència d’EEUU i després d’aquesta, per la que ja havia obtingut un Nobel de la Pau el 2002.

Al seur un Nobel, pot semblar normal però en realitat és un gran reconeixement a la seva carrera política, que va ser molt curta i marcada per la controvèrsia. Carter tansols va ser president d’EEUU del 77 al 81, aconseguint arribar a la presidència gràcies, en part, a l’escàndol Watergate (el president al que va succeir era Gerald Ford, que havia accedit al càrrec després que Nixon es veiés obligat a abandonar-lo).

La seva política exterior va estar marcada per evitar en tot moment l’ús de les armes. Firmant els acords de Salt II aconseguint que Israel i Egipte firméssin els acords de Camp David. En termes de benestar demanava un sistema sanitari nacional, i en politica interior volia trobar una solució a l’enorme problema energètic que té EEUU amb la dependència del Petroli.

Carter va perdre la presidència al no aconseguir que fossin retornats els 55 americans retinguts a Teheran per estudiants i militans iranís a causa de la Revolució islàmica. Va ser substituït per Ronald Reagan, un dels presidents més coneguts d’EEUU.

Però això no ha impedit que ara es valori correctament la seva gestió que a la vegada és completament oposada a la de Bush. Per tant, aquest reconeixement és una forma també de posar més pedres a l’errònia política de l’últim president d’EEUU, que ha aconseguit fer que el conflicte Israel-Palestina retrocedeixi bastants anys, que EEUU segueixi tenint el problema de la dependència energètica i que la seva política internacional s’hagi basat en la guerra i el terror. Per sort,  Obama és comparat amb Carter… el bo seria que pogués estar més temps que ell a la Casa Blanca, tot i que té molts fronts oberts i els americans semblen molt durs  a l’hora de valorar la feina feta pels seus presidents (llàstima que no ho fessin alhora de reelegir a Bush…)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: