La dignitat de Catalunya avui

4 anys han tardat per fer el que tothom sabia: retallar l’Estatut. L’ Estatut, que va ser ratificat pel poble català,  va passar pel Parlament i  pel Congrés i que va aconseguir que la premsa catalana s’unís per fer una editorial conjunta (La dignitat de Catalunya), s’ha vist retallat en 14 articles i en 23 més se’n reinterpreta el contingut.
Immediatament els partits polítics han dit la seva, PP obviament no es sent perdedor. La resta no el consideren guanyador (tan previsibles com sempre) però no estàn d’acord amb la sentència i han cridat a  tots els catalans a mobilitzar-se en una manifestació el pròxim 10 de juliol a Barcelona.

Val a dir que, si ho mirem estadisticament, s’ha aprovat el 95% de l’Estatut, però fa molta rabia que declarin inconstitucional el 5% restant. Ens toquen la nostra llengua:

– El català NO serà la llengua “preferent” de les administracions públiques i els mitjans de comunicació públics de Catalunya

– S’anul·la l’article 206.3 sobre la solidaritat amb la resta de comunitats, en el que s’establia que la Generalitat aportaria recursos financers per garantir la nivelació i solidaritat a les demes comunitats autònomes (…) sempre i quan realitzin un esforç fiscal  similar, per així no veure’s descompensada després del repartiment de recursos financers, com passa actualment.

– El Consell de Justicia de Catalunya, lluny de ser un òrgan descentralitzat i desconcertat del Consell General del Poder Judicial (CGJP), queda supeditat a ell, i no podrà participar en la designació i nomenamen tdel president del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, ni proposar i nomenar a jutges i magistrats, expedientar-los o sancionar-los.

A més, i el que ha tocat més el crostó als independentistes -segurament, i encara que es podia preveure- el Constitucional ha dictaminat que les referències en el preàmbul de l’Estatut a “Catalunya com a nació” i “la realitat nacional de Catalunya” no tenen cap eficàcia jurídica interpretativa.

Personalment crec i repeteixo que ja se sabia, podrem dir que el tribunal estava deslegitimat: per la tardança ( fins a 7 vegades ens han tingut esperant davant el bunker a veure si dictaven sentència), perquè molts dels seus membres ja havien expirat el seu mandat, perquè ha demostrat la seva clara decantació política… però es sabia que un tribunal ESPANYOL acabaria fent una sentència d’aquest estil.Per sort els partits polítics estan responent (per ara) correctament i, cosa poc habitual, inclouen a la ciutadania a la seva lluita. Criden a una manifestació el 10 de juliol. Criden a que el tribunal vegi que no es pot riure de la dignitat de Catalunya sense que hi hagi una resposta forta de la societat catalana.

D’altra banda, m’agradarà veure què passarà amb els referèndums per la independència que s’han anat fent al llarg de Catalunya. Motivats en gran part per partits polítics d’esquerres per fer campanya, però també gràcies a la lentitud d’aquest òrgan, que ens ha fet exasperar. Està clarissim que aquesta sentència és un polvorí que encendrà encara més als independentistes (i als que no ho eren però poc a poc es van decantant per aquesta opció).

La sentència tansols servirà per fer més fràgil la relació ja per si difícil dels catalans i els espanyols. Per radicalitzar posicions. Ja veurem com això es reflexa a les pròximes eleccions catalanes i a la mani del 10 de juliol. Al web www.somunanacio.cat podeu accedir a la informació sobre aquesta i veure si surten autocars des de la vostra població.

Anuncis

4 responses to “La dignitat de Catalunya avui

 • madebymiki

  Tot plegat és ben senzill, les nostres institucions son de fireta i nosaltres no decidim res de res.

  Qui te el cul llogat no seu quan vol.

 • Arqueòleg Glamurós

  Es la millor sentència que podria sortir amb aquesta Constitució i el que no hi cap es pot negociar a part. Fa ràbia quan l’àrbitre et pita falta, peró les normes son les que son i pataletes les justes.

  Tinc la impressió que la manifestació nos serà en absolut per defensar l’estatut sinó per demanar la independència i aclamar a Artur Mas.

  • Lu

   @ arqueòleg: completament dacord amb tu! la mani és una excusa per demanar la independència directament. Al final tindrà raó -Nostradamus- Carod Rovira quan va dir allò del 2012 XD

 • Roger

  Efectivament, era la millor sentència possible i, precisament per això, és nefasta. El Tribunal Constitucional ens ha dit que l’Estat espanyol no pot anar més enllà que un ínfim Estatut doblement retallat. I no et confonguis, perquè, segons les filtracions llegides, són molt més dures les parts interpretatives (que en són més i de més calat) que les directament inconstitucionals.

  El Tribunal Constitucional ens ha dit, com s’ha encarregat el Zapatero de recalcar, que el procés descentralitzador s’ha acabat, perquè ja no hi ha més cafè a repartir. No és possible més autonomia, ni molt menys l’Estat federal. No hi caben a la Constitució. I el 66% de la gent que ja creia que la nostra autonomia era insuficient (un percentatge que augmentarà un cop ens han retallat l’Estatut) què ha de fer? L’únic camí que ens queda, si no pot ser dins d’Espanya, haurà de ser a fora. Ja veus tu quin problema!

  En definitiva, el Tribunal Constitucional ha buidat d’arguments els autonomistes i els federalistes i ha subratllat que només hi ha dues vies: o immobilisme o independència. Jo ja he triat…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: