El retrato de Dorian Gray – Oliver Parker


“Mi querido amigo, ninguna mujer es genial. Las mujeres son un sexo decorativo. No tienen nunca nada que decir, pero lo dicen de un modo encantador. Las mujeres representan el triunfo de la materia sobre la inteligencia, exactamente como los hombres representan el triunfo de la inteligencia sobre las costumbres” – Lord Henry Wotton

Per ser que Oliver Parker ja tenia experiència portant a la gran pantalla les obres d’Oscar Wilde, ( An ideal Husband (1999), The importance of being earnest (2002) amb El Retrato de Dorian Gray el director sembla ser un principiant que cau en el tòpic i en l’acció fàcil i barata de les pop corn pictures.

El retrato de Dorian Gray és una obra que, per damunt de tot, ens vol transmetre una crítica a la bellesa, a l’art, a la societat hedonista. Per contra,  per motius purament professionals (al fer encarrec li van demanar a Wilde una història amb elements extraordinaris i sorprenents), està disfressada sota un vel rocambolesc i sobrenatural molt temptador pel cinema. I aquest pot caure facilment en el parany de mostrar l’irrellevant i perdre de vista el tema central. I, justament això és el que li ha passat a Parker amb un resultat que, si has llegit el llibre, et deixa bastant indiferent.

Sense pretendre ser cruel, hi ha tot un seguit de despropòsits en el film: Ja la primera escena està totalment inventada i, a partir d’això ja saps que, o la cosa canvia, o no pots esperar gaire d’una pel·li que es basa més en el sexe i l’assassinat que en l’estudi de les sensacions, en l’estranya fascinació de Dorian Gray per contemplar la seva pròpia decadència, malgrat odiar el cuadre i a ell mateix per aquest motiu.

Pel que fa a com el director ens construeix la imatge mental de l’ànima de Gray, crec que la idea està poc espremuda: opta per un recurs fàcil: fer fàstic. Cada crueltat del jove es transforma en un cuc, un escarabat… i si, quan les coses es podreixen els apareixen bitxos, però per mi l’ànima podrida es basa més en gestos, en menyspreu, en l’expressió de la cara d’algú que disfruta fent mal fet.

Una altra pífia és la construcció dels personatges principals, tots poc estudiats:

El paper de Dorian li queda gran a Ben Barnes: no te’l creus quan fa la cara d’innocència que se suposa que estova a tot aquell que la veu. No te’l creus quan Lord Henry li diu que  amb la fesomia que té no el veu capaç de matar una mosca. El personatge està sobreactuat i poc explotat; tant  per part de l’actor com pel guió: basat en les orgies i bacanals que l’aristòcrata és monta sense tenir en compte sexe, edat ni repercussions socials.

Un altre personatge mancat d’essència: Lord Henry Wotton, l’amic cínic i hedonista de Gray que resulta no ser tan hedonista com inicialment volia fer creure. Les frases punyents de Wotton (extretes del llibre tal com les escriu Wilde) són, sense exagerar, el millor de la pel·licula , i Colin Firth, en la meva opinió, el clava. Però si al principi Wotton entra per la porta gran, arriba un moment que el seu paper va quedant en segon pla , quan es podria seguir treient molt de suc.

Pel que fa al final, aquest queda desvirtuat per la necessitat d’unir elements que el guió ha anat inventant(sense que sortissin en el llibre) i que cal solucionar d’alguna forma.

En conclusió, i després de tot aquest seguit d’errors, tampoc us penseu que si us gasteu 6 euros per anar a veure l’adaptació de Parker, quedareu decepcionats. Parker aconsegueix el que vol: una pel·licula per passar l’estona. Un ambient lúgubre i gòtic. Escenes de sexe, tensió i certa agonía per veure com es va transformant el cuadre de Dorian Gray.

Anuncis

3 responses to “El retrato de Dorian Gray – Oliver Parker

 • madebymiki

  Esperarem a que la posin per la tele, ets una cinèfila de fiar i 6€ + extres son molta “pasta”…

  No, si ja feia una pinta la peli…

 • Efren

  Així, em compro el llibre i m’espero a que la passin per la tele?

  Molt bona crítica! I jo que tenia els meus dubtes de si valdria la pena o no…

  Eps! Torno a ser per aquí!

 • Lu

  @madebymiki: ja… de puntuació ja tenia un 5 i picu però jo ho havia de comprovar
  @Efren: ole!!! benvingut de nou al món blocaire!!:P

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: