Alicia en el país de las maravillas – Tim Burton

Tim Burton torna a portar a la gran pantalla la clàssica història que Lewis Carroll va explicar a la seva nena preferida: “Alicia en el país de las maravillas”. I la torna a portar en dos versions: 2D i 3D i amb una Alicia més grandeta i ja en edat de casar-se (és curiós, a Carroll el van acusar de pedòfil per passar molta estona amb l’Alicia de 12 protagonista del seu conte!)

En aquesta adaptació, Alicia torna al submón al que va anar quan era petita per ajudar a enderrocar a la Reina Vermella que ha instaurat un regne basat en el terror i la por. Alicia intentarà, juntament amb els seus amics: el conill blanc, el barreter boig o el gat de Chesire, entre d’altres, derrocar la reina vermella i retornar el poder a la seva germana petita.

Ho reconec, no coneixia res de Tim Burton: no he vist la novia cadàver ni Big Fish però no em crida l’atenció: veia el seu estil una mica grotesc i  desagradable. Tampoc em venia molt de gust veure el film per les coses que havia sentit de Lewis Carroll: que era pederasta i que Alicia era la nena que més li agradava. Si busques la biografia de l’escriptor no et quedes gaire tranquil: Charles Lutwidge Dodgson, veritable nom de l’escriptor, també era fotograf i el que més li agradava fotografiar era a nenes fins a 16 anys. De fet va fer diverses imatges de nus, però la major part de la seva obra ha estat destruida (en gran part per les acusacions de pederastia que ja en vida l’assetjaven).

Podeu veure algunes de les imatges a continuació:

l’Alicia real, Alice Liddell

un dels nus fets per Carroll

Carroll va haver de conviure amb l’acusació de pederastia mentre vivia, ja que això no va fer que seguís estant sempre rodejat de nenes i que quedés amb elles per dur-les a passejar i explicar-los històries. Una d’aquestes històries va ser “Alicia al país de les meravelles”un conte del que la petita Alice va quedar encantada i li va demanar que el fes escrit. I Carroll així ho va fer.

Si l’heu llegit haureu vist com Tim Burton ho haurà tingut facil per poder aplicar la seva estrafalària visió de les coses a la cinta, ja que el llibre és delirant en bastants punts. Hi ha qui creu que l’autor havia pres drogues al fer-lo i, de fet, l’amanita muscari, que era una droga bastant habitual a l’època, genera a qui la pren la sensació de ser massa baix o massa alt, cosa que a l’Alicia li passa sovint.

Tot i això Tim Burton no aconsegueix impresionar-me. Tot el que vaig veure ahir era el que pensava i, en general, vaig trobar que la pel·li era bastant plana, no havia cap moment de tensió i la música era repetitiva. A més, la dèria de fer les pel·licules en 3D està conduint a que, cada cop que hi ha alguna escena amb algun monstre, la persecució sigui sempre igual: el monstre avança cap a nosaltres, es para, ens fot un crit ensenyant totes les dents i obrint la boca tant com pot, i segueix corrents.

Pel que fa als papers dels personatges, Jonny Deep per mi ja és sempre Jack Sparrow, li posin barba i rastes o una cabellera taronja i ulls de color verd (hi ha un moment de l’actuació que és una mica deplorable). La reina blanca (Anne Hattaway) és molt però que molt pava i te una actuació molt sobreactuada (valgui la redundancia). Si jo fós Alicia no m’hagués posat del seu costat! En canvi, la reina vermella, Helena Boham Carter, té el paper perfecte per ella, és creïble tot i tenir un cap que és inaguantable per cap cos.

Anuncis

One response to “Alicia en el país de las maravillas – Tim Burton

  • madebymiki

    Reconec que encara no he vist cap pel·licula en 3D, i el que és pitjor: no en tinc gens de ganes de fer-ho.

    Respecte a en Tim Burton, estic d’acord amb tu, no m’acaba de fer el pes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: