13-D: Valoració de la jornada

Ahir la xifra de participació en les diferents consultes sobre la independència que es van celebrar a 166 municipis es va situar en un 27% (encara falten els vots anticipats).

Què representa un 27%? segons qui ho miri trobarem una resposta o una altra. Hi haurà gent que dirà que és poca cosa perquè, per exemple, a les eleccions europees la participació es va situar en un 40%. Jo sóc més aviat de l’opinió que pel fet de ser una consulta popular que:

– no ha comptat amb cap campanya com les que es veuen a les eleccions
– no ha tingut una enorme repercusió als mitjans (malgrat que a la Terribas li diguéssin que es passava)
– no és vinculant i per tant és com una enquesta, el teu vot és simbòlic i no suposarà cap canvi (almenys polític o jurídic)

un 27% de participació és un bon percentatge!
Però no crec que sigui el quasi 30% de participació el que ens ha d’importar. Tampoc el SI majoritàri (era lògic que anirien a votar els interessats pel SI més que els votants a favor del NO, que ho poden considerar ilegal o no volen ampliar el percentatge de participació). El que ens ha d’importar és el precedent que ha sentat. Ja va passar amb Arenys de Munt, però aquesta acció ha fet que Arenys no quedés com a simple anècdota. De fet, la Coordinadora de la Consulta a favor de la independència ja ha anunciat que presentaran una proposta al Parlament perquè es faci un referèndum el 25 d’abril del 2010! (Déu ni dó! al final no es podrà dir que el segle XIX inicis del XX va ser el segle del Catalanisme, el XXI no ens quedem curts!)

També vull fer esment de les pressions polítiques per a treure importància a la consulta. Justament ahir es va inaugurar la Linia 9 del metro a Barcelona. Quina casualitat! amb presses i corrents i amb un discurs del president on es parlava d’unió i es deixava veure un clar aire a federalisme (com és normal i ha de ser en el seu partit), Montilla va inaugurar la L9. Tot i això, el Telenoticies va decidir donar importància clara al “referendum independentista” i el primer lloc dels informatius va ser per parlar sobre com estaven anant consultes arreu de Catalunya (bon cop de Terribas, que va demostrar que no es deixa presionar diguin el que diguin els partits!)

Anuncis

2 responses to “13-D: Valoració de la jornada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: