13-D: la revolució dels petits gestos si que ha començat!

Avui crec que es pot dir sense que sigui una exageració que serà un dia que sortirà als llibres d’història de Catalunya (fins i tot ha sortit a la BBC!!): unes 700.000 persones han pogut exercir el seu dret a vot en les diverses consultes sobre la independència que s’han realitzat als seus municipis. Per què això? què està passant per a que el poble decidim organitzar una consulta popular i un munt de gent, que en anteriors eleccions no s’ha mostrat partidària a la independència, ara mateix decideixi anar a votar (malgrat no sigui una consulta vinculant) i posar un SI a la urna?

Crec que hi ha diversos motius (a part dels històrics) que ens han portat a que finalment hagi succeït un dia com avui ( i com el que seran el pròxim 28 de febrer i 25 d’abril del 2010).

Primer de tot, la percepció que tenim sobre que Espanya ens expòlia. Sense voler ser insolidaria i encara menys voler parlar de topicazos: tinc familia arreu d’Espanya i em sap molt greu dir-ho, però si que és cert que el concepte que tenen dels catalans a la resta del país a molts llocs pot arribar a considerar-se fins i tot nazi. Fet que no entenc perquè, si mirem objectivament, molts diners que arriben de Catalunya a Madrid van a parar finalment a altres regions d’Espanya que, malgrat això, ens consideren garrepes, peseteros i altres coses que podeu escoltar de veu del Losantos (que no entenc com pot tenir una TV ilegal i que ningú faci res per impedir-ho) o la magnifica presentadora de TeleMadrid.

Segon, l’impost de successions, els peatges, etc… per què en això si que hem de ser diferents? els catalans estem farts d’escoltar com hem de ser solidaris, com s’ha de fer una redistribució de la riquesa i això, i encara més en temps de crisi, crema. Per què una persona de Madrid no ha de pagar l’impost de successions? Clar, la resposta lògica és pensar: “Com que a Catalunya ens expòlien la Generalitat ha de fer-nos pagar per a poder tenir diners”.Perquè l’excusa de la redistribució de la riquesa no me la crec, ho sento, perquè afecta a les classes mitjanes majoritàriament, les classes altes ja saben com fer-ho per evadir l’impost, no pequem d’ingenuitat ara!

Tercer, la crisi. En temps de crisi la crispació puja més i creus menys en els que et governen, més si les coses que estan fent veus que no van enlloc. La hipocresia i el doble raser dels polítics són fets coneguts per molts, però en temps de crisi encara es fa més evident i costa més no enfadar-se. És en aquests moments on el poble treu forces d’on sigui i intenta motivar un canvi que veus que pot succeir si es mou i en forma part. Per això aquest moviment ciutadà, per això tots els moviments i les vagues que han modificat la trajectoria del nostre país en moments clau.

Quart, una pressió al Tribunal Constitucional i al fet que el nostre sigui l’únic estatut a jutjar. Pels catalans és indignant que l’Estatut, que ja s’està aplicant, encara estigui pendent de sentència. Més encara, que sigui l’únic que està pendent d’una sentència i es parli d’ilegalitat quan és semblant a altres estatuts que no s’han dut al TC per no dur escrita la paraula “Catalunya” ( i que si, que el TC només pot actuar si li ho demanen i no per voluntat pròpia però, malgrat que jurídicament sigui correcte, ètica i moralment és insultant)

Així doncs, motius econòmics, que han afavorit una crispació encara més profunda, i motius de desengany polític. El 13-D, en la meva opinió, és un vot de càstig al govern actual, tant català com espanyol, i pot suposar un benefici per CiU, ERC,i partits com la CUP. Càstig al PSC per desgast a més d’un favor a CiU que per fi ha aconseguit introduïr en l’agenda mediàtica un tema que els socialistes preferien no tenir present i que pot suposar una pujada en vots cap als convergents a les pròximes eleccions. Per ERC no ho tinc tant clar, però pot suposar no baixar a les eleccions, cosa suficientment bona tenint en compte les mogudes internes que han tingut i el fet d’haver constituït un Tripartit quan molts dels seus militants no ho volien.

Anuncis

9 responses to “13-D: la revolució dels petits gestos si que ha començat!

 • Pol

  els teus lectors volem un anàlisi dels resultats! :p

 • Lu

  anàlisi fet!! avui si que he tingut temps! 😛

 • PLAT

  Alguns comentaris totalment subjectius sobre els punts que esmenes:

  1 – La mala percepció dels catalans a la resta d’Espanya jo crec que ve donada per la imatge donada per els nostres polítics i altres personalitats públiques que es aprofitada i utilitzada per mitjans anti-catalanistes. Hem refereixo a coses com a l’obstinament de lús del català en el parlament espanyol o manifestacions a favor de l’independentisme desde la visceralitat que transmeten un odi a la resta d’espanya unit al desitg de l’independetisme. I que consti que no fico a tothom al mateix sac pero una majoría de independetistes fan gala d’un antiespanyolisme manifest.

  2 – Peatjes, crisis, impost de succesions… només dic que no veig que te a veure amb les consultes per l’independecia ja que son temes de la generalitat i posaría la ma al foc que en cas d’aconseguir l’independencia seguirien tal i com estan, com a mínim els peatjes on es mouen uns interessos economics molt grans.

  3 – Si, es una vergonya el agravi comparatiu en la tramitació dels diferents estatuts d’autonomía.

  Sincerament, en la meva opinió si aquest manifest transmetés la voluntat de tota catalunya es veuría reflexat a les eleccions amb un vot també del mateix percentatge als partits independentistes, lo qual no es el cas. Amb lo que opino que per a catalunya en general la independencia no es un punt prioritari.

  Molt interessant el article + opinió per cert.

  Salut.

  • Pol

   Plat

   1- Ok
   2- Si t’hi pares a pensar t’adonaràs que, si catalunya es veu obligada a tenir uns impostos tant elevats, és perquè la majoria dels impostos que paguem no se’ls queda la generalitat, i un cop arriben a espanya, no tornen pas cap aquí. Aleshores entenc que, si fossim independents, hauriem de pagar menys impostos ja que tots es quedaran íntegrament a catalunya (aquí podriem carregar contra els polítics en altres temes, com per exemple, que són dels que cobren més d’espanya i són dels que gasten mes, i per tenir aquests diners, és clar, necessiten impostos…però no seran necessaris tants ni tant elevats com ara mateix)

   I això de les prioritats…No acabariem mai, però en termes econòmics, que com diu la Lu són els q ens interessen, et puc donar molts raonaments per prioritzar l’independència… com per exemple la competència deslleial que patim alhora de ser atractius per empreses estrangeres que vulguin col·locar l’empresa al nostre país, ja que aquestes, finalment prefereixen anar a alguna altra regió on els impostos són menors.. i això és clau, perquè tenir llocs de treball és la base de l’economia.

   De totes maneres, m’agradaria saber què creus que s’ha de prioritzar.

   • PLAT

    Aviam, si es pot entendre que si els impostos es quedessin aquí tindríem uns impostos menys elevats, jo només et dic que me juego la gorra a que si ara mateix ens diguessim, “apa sou independents”, els peatjes seguiríen on son i seguiríem pagant el mateix; aixó sí, els fabulosos polítics catalans diríen que tot va mol millor, pero pel personatje d’apeu normal i corrent no canviaría RES. Evidenment es una opinió i no te cap mena d fonament.

    I en el tema prioritats, sincerament prioritzaría qualsevol cosa, pq evidenmen jo no soc independentista i per mi es 0 prioritari, crec q en el mon s’ha de tendir a integrar no a separar. Pero bueno, només fa falta mirar la educació desastrosa que tenim, mesures cap a la sostenibilitat i medi ambient… nose qualsevol cosa, no te massa sentit q faci una llista.

    En tema d’impostos per les empreses no podrás mai competir amb els països del Est, Xina, etc… on es deslocalitzen les empreses, per mol independet que siguis.

 • Pol

  els peatges existeixen perquè se suposa que el govern no pot fer front a una despesa tant gran com crear tals infraestructures, de tal manera que recorren a empreses privades, i són aquestes les que cobren els peatges. Per tant seria qüestió de parlar amb les empreses privades i pregunta’ls-hi perquè allarguen els periodes previstos de cobrament de peatges, ni tant sols hauria de tenir res a veure amb l’estat.

  Un cop independents podriem administrar els nostres recursos(mes recursos) cap aquesta llista que no vols escriure.

  I no em pots parlar de xina amb l’exemple que t’he posat perquè intervenen una quantitat de factors molt gran. Només dir-te que, si ja és prou dificil competir amb la resta del món, millor no deixem q ens fotin traves desde el principi.

 • Lu

  Plat, sobre “l’obstinament de lús del català en el parlament espanyol o manifestacions a favor de l’independentisme desde la visceralitat que transmeten un odi a la resta d’espanya unit al desitg de l’independetisme.”

  Crec que les manifestacions a favor de l’independentisme mostren una realitat cultural i política que els agradi o no als castellans existeix i que no per això ha de generar-los odi! o no es poden acceptar els diferents punts de vista? i si no els accepten, sabent que són fetes per una minoria ja no tenen justificació per aquest odi. És com els que diuen que els vascos són etarres perquè n’hi ha alguns que si que ho són!.

  L’obstinament de l’ús del català: i perquè no es pot fer rehivindicació de l’ús del català, vasc i gallec al parlament? no són llengues oficials també? al Parlament Europeu s’accepten diverses llengües, moltes més que 4, i aquí no ho podem acceptar?

  Sobre els peatges, estic d’acord amb el Pol en que existeixen perquè se suposa que el govern no pot fer front a una despesa que té i argumenten (o han argumentat molts cops) que és perquè es donen molts diners a Espanya. Aleshores si fóssim independents i seguissin existint aleshores hauriem de dir-los alguna cosa però aquest és un altre tema que no té res a veure amb la qüestió inicial.
  D’altra banda, si tens raó, amb que la independència no és un tema prioritari a Catalunya, per això aquesta enquesta reafirma encara més la crispació que hi ha per part dels catalans, molts d’ells no votant per partits independentistes en les eleccions, ara diuen SI.

 • PLAT

  El tema de el us del català en el parlament era només un exemple, podría posar-ne més com la celebració de el tirar abaix un torito d’osborne o pixades fora de test de Laporta i similars, hem refereixo a que es nota un odi cap a espanya de sectors independentistes on no incloc a TOTs els independentistes, igual que no podem generalitzar que fora d’espanya tothom odia als catalans.

  D’altra banda el tema de parlar català davant de un parlament que no t’està entenent me sembla mes be una questió de falta de lògica i mala educació, es pot defensar l’idioma d’altres formes, o igual m’equivoco i fent això 10 inmigrants de sobte van apendre català i el sr.Aznar va dir “hola bon dia”.

  Simplement no crec que faci falta cap mena d’independencia quan el que s’està perseguint es autogestió dels recursos, i desde molts sectors s’aprofita aquest recurs per fomentar la separació entre veïns.

 • Lu

  ajaja m’ha encantat l'”hola bon dia!” voto perquè et facin president de la teva comunitat de veins ajaja 😉

  Veig que no ens posarem d’acord en alguns punts, tansols dir que sobre el parlament, crec que si són llengues oficials i estan menyspreades és una bona forma de rehivindicar-ho. Si no hi hagués cap problema amb elles, aleshores tampoc tindriem cap problema en parlar castellà per fer-nos entendre!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: