Matar a Hitler, de Roger Moorhouse


Fa un temps vaig anar a veure Valkiria, el film que protagonitzava Tom Cruise sobre un dirigent nazi que intentava atemptar contra el dictador. La pel·licula em va encantar, encara que, tot s’ha de dir, jo en temes que tractin d’història i Europa, sóc molt receptiva, així que quan vaig veure a la biblioteca el llibre de Roger Moorhouse sobre matar a Hitler no vaig dubtar ni un moment en agafar-lo.

Matar a Hitler no és una novela però si el que voleu és trobar-hos un munt d’aventures i històries per deixar volar la vostra imaginació és el llibre adient. En ell Moorhouse en situa en la vida quotidiana d’un munt de persones que van voler acabar amb el Führer, amb un home carismàtic i encisador per a molts i monstre per a molts d’altres.

El Coronel Von Stauffenberg apareix, com és de suposar, en una de les històries, la de l’anomenada operació Valkiria, però no és l’únic que va intentar matar al dictador. Hi ha molts més comandants i alts càrrecs que van provar sort en aquesta complicada tasca. Fins i tot gent del carrer, amb la dificultat afegida que això comportava. D’entre els intents d’assassinat al Führer que més m’han apassionat destacaria el de Georg Elser.

Georg Elser va intentar matar a Hitler amb una bomba de rellotgeria en una famosa cerveseria de Munich. Per aconseguir-ho va estar durant més de 30 dies cavant un forat – durant la nit sense que ningú el veiés- en una de les columnes de l’interior del recinte, per a poder col·locar-hi una bomba que prepararia, gràcies als seus coneixements de rellotgeria, perquè explotés mentre Hitler realitzava el discurs de cada any. Degut a la seva feina, que havia de fer amagat de tothom i intentant aprofitar els moments de trànsit -pocs per la nit- perquè no es sentís com picava la pedra, Elser va acabar amb els genolls magullats, però va aconseguir col·locar el mecanisme de rellotgeria que havia d’acabar amb la vida del dictador i marxar cap a la frontera per ser lluny d’allà mentre aquest esclatava. Però el destí li va jugar una mala passada. Hitler va realitzar un discurs molt més curt que als anys anteriors i va marxar ràpidament de la cerveseria i la bomba va esclatar quan ja la majoria de gent i dirigents nazis havien abandonat el local. Elser va ser interceptat a la frontera i van sospitar d’ell: duia el material que havia utilitzat per picar la columna i tenia les cames magullades. Elser va acabar assassinat per ordre de Hitler el 1945.

Un altre dels possibles assassins de Hitler va ser Maurice Babaud, que va intentar matar a Hitler en la celebració que es feia del cop d’estat de 1923. En aquesta celebració es muntava una mena de desfilada en la que ell creia que podria disparar al dictador i acabar amb la seva vida i la guerra. Però quan va passar el dictador aprop seu la multitud es va aixecar i li va impedir tenir un bon angle de visió per matar-lo, així que va haver de desistir de la seva idea. Després de nous intents per acostar-se al dictador va ser arrestat al considerar-lo sospitós i el van guillotinar el 1941.

Aquestes són dues de les històries que explica Roger Moorhouse a Matar a Hitler…i com aquestes en podria explicar moltes més, però potser és millor que, si us interessa, agafeu el llibre, descobrireu un munt de coses que et demostren com, en situacions extremes hi ha homes que opten per mesures extremes i com aquestes mesures haguéssin pogut canviar la nostra realitat actual.

Anuncis

One response to “Matar a Hitler, de Roger Moorhouse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: