El cas d’Eluana

Eluana era una malalta amb coma irreversible. Una dona que portava 17 anys en estat vegetatiu i que, degut a la retirada de la seva alimentació ha generat una crisi institucional a Itàlia.  Eluana va morir després de 3 dies en que se l’ha deixat d’alimentar. Aquesta va ser la decisió de la seva família, que dimecres va  desconectar-la de les maquines que la mantenien viva.

Aquest fet torna a obrir el cas sobre si els  familiars d’una persona en coma irreversible han de poder decidir per aquesta. Fins a quin punt és una mort digna, és una eutanàsia i un dret de la persona o és un assassinat.  Al ser un dilema moral, el problema és molt més difícil de solucionar encara. La moral, les creences religioses, l’ètica, ens demana que no matem. El problema és: Això és matar?

Eluana portava 17 anys en una vida assistida. Una vida que no era la seva, era la de les màquines que no la permetien morir. Potser l’evolució, els avenços que hem aconseguit ens fan arribar a limits morals extrems. Si aquesta noia hagués tingut l’accident fa 1 segle segurament els 17 anys de mort en vida no haguéssin existit. Tampoc hagues existit la vida en vil que la familia va aguantar. El no poder passar pàgina. El tenir el record de l’accident, la ment ocupada permanentment, sense descansar, en el malalalt.

Amb això no vull criticar les millores mèdiques, però cal no forçar la màquina. No hem de jugar a ser Déus. La mort va lligada amb la vida i quan néixes ja saps que moriràs.  Si la situació és irreversible hi ha patiment per part de la família i aquesta és la que està en situació de decidir per part del malalt. La nostra família sempre és la que decideix per nosaltres quan som petits. Ens cuiden, ens estimen i volen el millor per nosaltres. Ells són els que han de poder decidir si nosaltres no podem. I n’hi ha que decideixen la mort. Ja és una decisió prou difícil per a ells mateixos com per a que els altres hi posem més brasa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: