Las seis esposas de Enrique VIII- Antonia Fraser

enrique_viii

Enric VIII va viure fins els 56 anys i en aquest temps va aconseguir batre un rècord pel que se’l coneixeria en la història: tenir 6 esposes, divorciar-se’n de dues i decapitar-ne dues més. Amb “Las seis esposas de Enrique VIII” Antonia Fraser ens presenta de forma totalment objectiva la vida de les que van ser les companyes de llit d’aquest rei de 1’85 i figura atlètica que poc a poc va anar convertint-se en un mostre deforme en sintonia amb l’etapa de terror que va acompanyar el seu regnat.

Cal tenir en compte que en els temps d’Enric VIII la figura de la dona era la d’un ésser inferior “fet per a sotmetre’s al seu home” com Catalina Parr -última esposa del rei- va admetre, i amb una única funció: donar un fill mascle al seu marit per a que perpetues el llinatge. Però malgrat això les 6 esposes d’Enric VIII van ser molt més que intents per a tenir un fill que heretés el regne. Cadascuna va representar un paper important en el desenvolupament dels esdeveniments contemporànis: si Catalina d’Aragó va fer de regent mentre el seu marit estava a la guerra, i va aconseguir sortir-se’n molt millor que el seu marit de les diferències amb Escòcia, Ana Bolena va assentar les bases per a que la carrera per ser dama de la reina pogués acabar conduïnt al seu mateix tron.

Però quina era  la imatge de cadascuna de les reines? com va ser la seva vida amb el rei? què va enamorar-lo? Per què Enric VIII es va casar en quasi tots els casos per amor, era un romàntic empedernit, com demostren alguns dels seus gestos, com anar a buscar a la seva futura esposa per sorpresa per conèixer-la (tot i que el que va veure no li va agradar) o escriure cartes d’amor a la seva estimada en un temps en que aquesta havia deixat la cort. Fem un petit repàs de les 6 reines que van contribuïr a escriure la història d’Anglaterra.

aragon

Catalina de Aragón, la primera esposa d’Enric VIII i la que va estar-hi més temps casada, més de 20 anys. Catalina va ser una de les reines més estimades pels anglesos, de fet aquesta estima va contribuïr més tard al fatal desenllaç de la seva “suplent”, Ana Bolena. Li va donar al rei una filla, Maria, que va regnar després de la mort del seu germanastre Eduard. Quan Enric VIII, desesperat al veure com la seva dona, més gran que ell, no li donava un mascle, va començar a fixar-se en una jove dama de la Reina, una joventut que li oferia esperances de fertilitat i d’un fill varó que assegurés el tron, i va es va auto-convèncer que el seu casament amb Catalina havia estat un error, i que Déu el castigava per haver-se casat amb la vídua del seu germà (tot i que Catalina no havia consumat el matrimoni amb el seu germà, ja que aquest estava ja molt dèbil quan es van casar) . És aleshores quan va començar tota la batalla legal i religiosa per iniciar la seva vida amb la “puta del rei”

queen_anne_boleyn_2Ana Bolena va sentar un precedent en la vida de la cort: no era més que una dama de la reina i havia aconseguit el favor del rei, fins tal punt que aquest estava movent mars i muntanyes per aconseguir casar’s-hi i anular e20 anys de matrimoni amb la reina espanyola. Bolena era coneguda per la seva passió en tot el que feia, pels seus atacs de fúria, i per tenir en vil a Enric VIII durant més de 5 anys fins que va accedir a deixar de ser “donzella”.També és coneguda pel suport que va donar als erúdits protestants, i per la seva estima per la música i a l’amor cortesà ( fet que la va acabar portant a la Torre de Londres).  Ana Bolena només va tenir una filla amb el rei ( Isabel, que va regnar, després de Maria, durant més de 40 anys) i va morir el 1536, només 3 anys i mig més tard d’haver estat nomenada reina.

redjaneSi d’Ana Bolena el rei s’havia fixat en la seva passió i tossuderia, de Jane Seymour el rei va apreciar la seva honestidat i submissió. Jane Seymour va ser una de les dames d’Ana Bolena i va destacar per la seva discreció. Al casar-se amb el rei Jane va iniciar una croada per evitar que el rei pogués tornar a enamorar-se d’alguna de les dames de la seva cort. Així va prohibir la vestimenta francesa  i va substituïr l’atmosfera de cultura, art i música per una estricta opressió. Jane va ser “l’esposa estimada del rei”, la única que li va dónar un fill mascle, Eduard, però això també va ser la seva fi. Després del part va contraure unes febres, i 12 dies després moria, havent regnat tansols 15 mesos.

annecleves

Dos anys van passar fins que els consellers del rei van aconseguir fer-li veure que un únic fill no era suficient per tenir certa estabilitat en el tron. Per això es van iniciar les converses per a trobar una nova esposa. Devia ser dificil tenint en compte que el Rei s’havia divorciat d’una esposa que justament no era de baixa alcurnia – l’imperi espanyol estava en una de les seves èpoques més importants- i havia degollat a l’altra. Per això les converses van ser llargues i dures i finalment Ana de Clèves va ser la elegida. Però a l’arribar a Anglaterra el rei no va aprovar el que va veure i va veure com impossible la seva obligació d’engendrar un fill d’aquell cos que “no creia que fos verge”. Ana de Clèves però no es va sentir repudiada – almenys en aquell moment- i potser per por a coses pitjor, o potser perquè tampoc li atreia la idea de tenir un marit més ample que llarg i amb un historial amorós tant complicat, va acceptar ser nomenada “germana del rei” i va donar camí per a que Catalina Howard, cosina d’Ana Bolena, pogués casar-se amb Enric VIII.

howardQuan Enric VIII va aconseguir l’anulació del matrimoni amb la seva “germana” ràpidament va casar-se amb la seva “rosa sense espines”. Una rosa que resultaria tenir més punxes de les que el rei s’imaginava per a una jove de curta edat. I és que Catalina Howard estava enamorada d’un altre home, i tot i que sembla impossible que s’atrevís a tenir al seu enamorat com a amant coneixent l’ira del rei, si que va atrevir-se a escriure-li apassionades cartes d’amor, que han arribat als nostres dies. Catalina Howard però, va patir la mateixa sort que la seva cosina, i va morir decapitada acusada d’altra traició quan el rei va saber de les seves peripècies amoroses anteriors i av entendre que la inocència que li suposava no existia.

katherine-parr-01Desprésque Catalina Howard fós jutjada per promiscuïtat abans del seu matrimoni el fet de fer que el rei es fixés en alguna jove per així afavorir a la família d’aquesta era molt més perillós que havia estat fins aquell moment. Qui sabia de forma certa si la jove no havia tingut relacions amb algun noi. Era necessàri arriscar-se d’aquella forma per arribar al poder. Va ser així com els consellers del rei i el propi Enric VIII van acabar posant l’ull en una vídua, que, amb l’edat que tenia el rei havia de fer més d’enfermera que no pas portar-li un nou fill al món. I així Catalina Parr va ser la reina que va viure fins la mort del rei i que va fer de mare dels futurs reis d’Anglaterra fins a la seva mort, un cop casada amb Thomas Seymour i degut a febre post part. Catalina Parr va ser la última de la llarga llista de reines que van omplir el cor del rei i la única que el va sobreviure ( si comptem que Clèves era la germana)

En resum 6 dones molt diferents entre elles i que van contribuïr al desenvolupament de la història d’Anglaterra i a la llegenda d’aquest rei monstruós.

Nota: 9/10

T’agradarà si t’agrada: la història d’Europa, la vida quotidiana a la cort,

El millor: que t’explica, tot i no ser novelada,  de forma molt amena la història i pots captar detalls interessants de la forma de viure de l’època

El pitjor: pot ser pesat si no el consideres com una guia per saber més sobre aquests fets històrics

Anuncis

2 responses to “Las seis esposas de Enrique VIII- Antonia Fraser

  • Lourdes Roca Rosselló

    Aquest home era un tasta olletes, un gran…..deixem-ho així.M’ha agradat molt llegir el teu resum del llibre, va ser un culebrot d’aquells temps, que per cert crec que tots els Reis tenien al cap unaltre cosa i que el veritable problema el tenía ell mateig mmira que era fàcil canviar les lleis quan ell volía, perqué no deixar regnar a una dona? Mira que bé s’ho va fer anar el tio!!!!!!! (perdona per les faltes)

  • Joel

    Gràcies per posar-me tan al dia en aquestes trames. Si el Benet i Jornet hagués viscut en aquella època hauria triumfat com a cronista. Quin paio l’Enric xD

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: