El harén en occidente- Fatema Mernissi

La sociòlaga i reconeguda feminista Fatema Mernissi ens presenta en “El harén en occidente” un assaig sobre les diferències culturals que es presenten en les relacions entre homes i dones en la cultura oriental i en l’occidental.

Fatema aconsegueix, a partir de preguntar “què és per tú un harem?” a periodistes i amics occidentals, endinsar-se en l’imaginari cultural de la dona europea, i mostrar-nos les diferències de concepció sobre la femineitat que té el sexe masculí occidental respecte el sexe masculí oriental.

I és en aquest punt on l’autora no deixa de sorprendre’ns, doncs ens presenta una teoria que trenca amb tots els nostres esquemes: l’home occidental, lluny de concebre una igualtat de sexes, en realitat retrata a la dona com a una persona carent d’intel·ligència i la bellesa de la qual radica en la seva passivitat i forma física.

Per a entendre-ho millor: la femineitat de la dona es basa per als homes orientals en la seva sabiesa, intel·ligència i cultura, mentre que per als homes occidentals es basa en la seva bellesa física i passivitat, i la intel·ligència i cultura lluny d’aportar més femineitat, són elements que la dispersen (i si no recordem la frase “calladeta estas més mona”).

I si tenim en compte que els grans pensadors com Nietsche, Kant o Voltaire, eren reconeguts missògens, Mernissi té raó. Però d’altra banda, Fatema es basa per al seu argument en Les 1001 nits. Les 1001 nits és la història de Sherezade, que va aconseguir evitar la mort mostrant al seu sultà la seva intel·ligència cada nit, explicant-li històries i contes que li van fer oblidar, finalment, les seves ànsies de matar a les joves esposes la primera nit que passava amb elles. Però fins quin punt és reconeguda la dona que es presenta a les 1001 nits? A la introducció de l’antologia “Les mil i una nits” de Julió Samsó es diu que aquest, és un llibre marginal als països àrabs. I això em dóna a pensar que potser aquesta no és la imatge que els homes orientals volen que les seves dones projectin actualment.

Podria extendre’m molt més en les reflexions a les que aquest llibre m’ha dut, i per això el considero molt recomenable, no sols per a conèixer una nova cultura, sinó per a entendre també una mica la nostra, i veuresi, efectivament, aquesta llibertat que tots aclamem, és tan “llibertat” com en un principi sembla.

Puntuació: 8/10

T’agradarà si t’agrada: el món arabo-musulmà

El millor: la gran documentació que presenta l’assaig

El pitjor: les referències sobre com va realitzar l’estudi a vegades cansen. Els passatges personals que no vénen a “cuento”. L’extrapolació en alguns àmbits

Anuncis

One response to “El harén en occidente- Fatema Mernissi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: