Classe sobre Europa- I

Aquests dies estic estudiant per l’exàmen de Politica internacional europea i com que he de repassar, he pensat en fer un post per mi mateixa on posar totes les idees que he anat aprenent mentre llegia la lliçó.

Què és Europa? Hi ha moltes definicions, segurament el millor seria dir que Europa és la UE però també és en part USA i Rússia, ja que han significat molt al llarg de la construcció de la realitat en que vivim actualment.

Es pot dividir la construcció d’europa en 4 etapes:

1- Sistema Europeu d’Estats (1645-1945)

2- Europa Bipolar (1945-1950)

2- Europa comunitària (1950-actualitat)

3- Nova Europa (1990-actualitat)

Sistema europeu d’estats: Al 1645 es firma el tractat de Westfalia i es posa fi a la guerra dels 30 anys entre catòlics i protestants. A més es dóna pas a una nova estructura, es passa de l’autoritat múltiple a una autoritat nacional amb la creació de 2 lleis: ius foederis (principi de sobirania) i ius territorialis (principi de contingència) i es passa d’un imperi a tot un seguit d’estats nació. Aquesta creació d’un estat nació modern comporta 3 principis: no ingerència, igualtat de tots els estats i sobirania territorial.  Al 1814-1815 amb el Congrés de Viena a la fi de l’imperi de Napoleó s’estableix un  concert europeu amb 5 estats: UK, França, Rússia, Prússia i Àustria. En el congrés hi ha vencedors i perdedors i es decideix retornar a l’antic absolutisme instaurant tres principis: legitimitat, ingerència i balance of power (equilibri de poders), és a dir, que els estats faran pactes molt volàtils per a establir un equilibri en bé de tota la comunitat.  Aquests pactes volàtils s’han de tenir molt en compte alhora de parlar de la creació d’Europa, ja que han estat un fet constant al llarg dels anys.

Amb l’arribada de Guillem II al poder a Alemanya, aquest s’allunya d’aquest equilibri de poder i du a terme una westpolitik, una politica dura per a col·locar a Alemanya al front de tot europa. Europa es divideix aleshores en 2 blocs:

Triple Entente: França, UK, Rússia

Triple Aliança: Austria-Hongria, Alemanya, Itàlia

Europa Bipolar: A la fi de la SGM Europa es veu arrosegada al mig de la Guerra Freda entre dues potències no europees: USA i URSS. El món ara es dividirà en dos blocs també: OTAN i Pacte de Varsòvia i Europa tindrà dos problemes, a part del problema alemany, tindrà el problema soviètic, ja que la URSS és de naturalesa expansionista i s’està consolidant a Europa de l’est.

Europa Comunitària: És un procés paral·lel a l’Europa Bipolar. En aquesta etapa es parla de crear una comunitat de seguretat (Barry Buzan). Es volen crear tot un seguit d’instruments que afavoreixin a que els estats estiguin lligats entre ells i per tant no puguin conflictuar. En aquesta etapa a més, apareixeran els processos supranacionals amb la creació d’institucions com la OECE o la CECA, amb un cert Spill over, és a dir, anar primer pels pactes i cooperació econòmica i comercial, que és més fàcil, per arribar amb el pas del temps a una cooperació política.

Nova Europa: Trobem 4 propostes per a referir-nos a Europa:

Europa de l’atlàntic als urals: Exclou a USA i UK. És la proposta de De Gaulle i Gorbatxov. En aquesta proposta és en la que entra el debat sobre la seguretat europea o la seguretat transatlàntica. De Gaulle proposa la Europa des patries, mentre que Gorbatxov proposa la Casa Comuna europea.

De Portugal a Polònia: En ella s’exclou URSS i USA. És la proposta en que  alemanya apareix com a potència central i és vista com un perill ja que col·loca a Alemanya com a centre. Hi ha perill d’una nova Mitteleuropa. És la visió que proposen els PECOs que volen apropars-se a Europa Occidental i sortir de l’esfera soviètica

Europa occidental: És una proposta basada en la creació d’organismes institucionals i es deixa a fora a USA i URSS. Es demana transparència mitjançant una institució que uneixi a tots els estats occidentals democràtics entorn unes idees i polítiques comunes.

Europa ampliada de l’OSCE ( de Vancouver a Vladivostok): és la proposta menys operativa ja que engloba dins europa a URSS i USA, un fet difícil ja només per les distàncies geogràfiques i fronteres territorials

Anuncis

One response to “Classe sobre Europa- I

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: