Titulars polititzats

candidats.jpg

 

Tots aquells que escolteu les notícies de TV3 haureu escoltat que no firmen les cròniques corresponents a la campanya política, ja que consideren que són merament partidistes i que no ofereixen una informació subjectiva, com hauria de ser la informació que ofereixen els mitjans de comunicació. I en realitat, tenen raó

És cert que els partits polítics poden fer, si no deixen que els mitjans tinguin llibertat, que la informació que s’escriu o es veu sigui falsa, però s’obliden d’una cosa, i és que els mitjans també poden mentir en completa llibertat, o si més no ometre. Això és el que ha fet el diari gratuït Què! en una enquesta que es va publicar dimarts. I el problema no és que els diaris siguin partidistes. Tots ho són. Tots els humans tenim opinió i els periodistes som humans i no podem ser objectius completament encara que ho desitjem, el problema vé en que molts cops la informació que ha rebut el lector és errònia sense un context, i aquesta manipulació sí que és perillosa. El diari Què! presentava en portada el titular següent: “Los candidatos deberán hincar los codos”, “sólo portabella logra un aprobado aceptable, Trias es el que más desconoce Barcelona”. A primer moment, en llegir només això penses que què carai fa un candidat a l’alcaldia de Barcelona sense conèixer la seva pròpia ciutat. Alguna gent haurà dit “clar, ja ho sabia jo”, d’altra s’haurà sorprès i, alguna, haurà anat a veure quines eren les preguntes sobre Barcelona, fet que ens permetria saber el grau de desconeixement de la ciutat. Però clar! per a saber això has de tenir primer el diari, és a dir, els que han llegit la portada de l’home que estava davant seu assegut al tren, quedaran amb la idea errònia, i si tens el diàri, has d’entrar a buscar la pàgina. Tenint en compte que la majoria de gent que llegeix els diaris tansols llegeix els titulars i com a molt l’entradeta, seràn molt pocs aquells que sàpiguen que Trias no coneix Barcelona perquè no sap com es diu la persona que va llençar la fletxa als jocs olímpics del 92, l’any en que va morir Copet de Neu o quants títols de Lliga ha guanyat el Barça i quants l’Espanyol?
Realment és necessàri que sàpiguen aquestes coses els alcaldables de Barcelona? La única pregunta vàlida va ser “Quin és el preu mitjà del m2 de vivenda nova i de segona mà a Barcelona? I aquesta, el Trias, és la única que va encertar.

Anuncis

One response to “Titulars polititzats

  • Goshi

    És el que té el periodisme, no? molts cops (i això és una llàstima) es busca molt més el bon titular que la bona notícia. Els que llegim/mirem les notícies als diaris/noticiaris TV hem de saber triar i comparar. Molts cops només cal mirar dos diaris diferents o dos noticiaris de cadenes diferents per poder-ne extreure la notícia subjectiva. El problema és que la societat no ens educa en aquest aspecte.

    Respecte a l’opció de TV3 la trobo molt encertada. La llei no ofereix cap igualtat en aquest aspecte. La tria de l’ordre i el temps dedicat a cada partit només ajuda als grans. Només garanteix l’immobilisme i, a la llarga, ens acosta al bipartidisme.

    He dicho! xD (tens un meme al meu blog)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: