Perquè no s’ha de retirar l’anunci de Dolce & Gabbana

Avui s’ha conegut que Dolce & Gabbana han retirat el seu anunci després de la llarga polèmica dels últims dies. Detractors de l’anunci han considerat que es mostrava a la dona de manera denigrant i que incitava a la violència de gènere. Però són arguments pesants per a causar la seva retirada?

Anunci amoral

Segons Dolce & Gabbana aquest anunci és tansols una obra d’art ( certament, doncs està exposada en una galeria d’art entre el munt de fotografies fetes pel mateix fotògraf Steve Klein) i com a obra d’art no és amoral, doncs serien amorals moltes d’altres obres que no s’hi han considerat (com fotografies de travestits de Diane Arbus, fotografies de nus de Spencer Tunick, o fins i tot obres pictòriques com esmorzar campestre de Manet, o les Mademoiselles d’Avignon, de Picasso)

Deixant de banda la opinió dels dissenyadors, segons la legislació sobre publicitat, són il·licits els anuncis que presenten a la dona de forma denigrant i desvinculada al producte que s’esta anunciant. Aquest anunci però, és, i cal recordar-ho, de Dolce & Gabbana i aquesta marca es caracteritza per voler donar una imatge de transgressió. Vol donar a conèixer a un home i una dona sexys, cosmopolites i, com es pot llegir clarament al seu web, fora de les regles. I això és el que mostra el seu anunci. Al cap i a la fi, què és publicitat? publicitat és aquell producte que es realitza per a donar a conèixer algun producte o marca, i en el que es presenten els seus valors i identitat. Dolce & Gabbana vol mostrar valors de transgressió i un perfil fora de les regles i això ho fa mitjançant aquest anunci.

D’altra banda, s’ha dit que cal treure l’anunci perquè és clarament una apologia a la violència. Segons algunes associacions, en la fotografia es veu a una dona sotmesa a la voluntat de l’home. Està ben usada aquesta paraula? “sotmès” significa estar obligat, realitzar alguna cosa que no vols fer, però aquesta noia, en realitat no fa cap cara d’estar obligada. Així quin és el problema? la violència sexista o el tabú sexual que encara hi ha a la nostra societat? Malgrat que ja fa temps que es parla de la lliberació sexual, són moltes les coses relacionades amb el sexe que ens fan posar vermells o que ens semblen amorals, i potser és aquest el problema que s’amaga dins les crítiques a la violència.

A més, un altre punt a reflexionar és el de la discriminació positiva cap a la dona, perquè si aquest anunci cal treure’l per amoral, per què no és amoral o no és denigrant la foto de la mateixa campanya en la que es veu a un noi nu, rodejat de nois , d’entre els quals un s’està baixant la cremallera? Per què si la imatge és la contrària no és denigrant? no estem buscant tres potes al gat? potser tan preocupats per la imatge que es pot donar de la dona al final s’acaba donant la imatge que justament la que volem treure.

Anuncis

3 responses to “Perquè no s’ha de retirar l’anunci de Dolce & Gabbana

 • anouke

  I per què no retiren els típics anuncis de productes de neteja on només es veu la dona? De fet no en tots hi ha la dona… al del Cillit Bang hi ha un idiota bastant hortera. En fi u.u

 • Mr. Grey

  Estic d’acord en la part final de la reflexió, si bé també estic d’acord en la retirada de l’anunci. M’agafaré únicament a un argument, un de molt senzill però molt efectiu alhora.

  Entre totes les coses que s’han dit al voltant d’aquest tema darrerament, recordo una defensora de les dones deia: “en publicitat, quan surt una dona canvia-la per un home, i si veus que alguna cosa patina llavors malament..”

  Malgrat tot seguiré lluitant contra el sexisme (que inclou tant el masclisme com el feminisme).

 • Laura

  Alguna cosa pot passar a Terrassa el 26 d’abril de 2007.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: