Records del franquisme


Franco

 

*How High- Madonna*

Dissabte va sortir al diari de Terrassa una esquela per a fer homenatge a Francisco Franco Bahamonte, el qual va morir el 20 de Novembre de 1975. L’esquela anava firmada per la comisión Francisco Franco de Terrassa, fet que em va sorprendre, no sabia que a Terrassa existia tal comissió.

Ja em va sorprendre veure al diari aquesta esquela, encara que malgrat tot, no es fan homenatges per a Companys o Tarradellas? Per què no es pot fer per a Francisco Franco? Potser perquè va ser un dictador i perquè va fer mal a molta gent. Perquè el seu va ser un govern per la força i no una elecció democràtica, i perquè molta gent ho ha considerat insultant.

Crec que aquesta esquela ha sortit com a resposta a moltes veus que s’han sentit últimament a Terrassa per a treure els símbols franquistes de la ciutat. Es vol donar a conèixer que aquesta ideologia que representen les plaques encara està present a l’actualitat. Molta gent per això ho haurà considerat una provocació. És possible, però fins a quin punt fer un homenatge d’aquest tipus és un insult o una provocació? No poden pensar el mateix els que no estan a favor de Companys o Tarradellas? És cert que no es pot fer comparació ja que un va morir afusellat i l’altre va viure sent dictador i atès medicament i amb les millors condicions que es podia a la època; però potser és això el que distingeix ( entre moltes d’altres coses ) un govern de dictadura d’un govern democràtic. El govern de Francisco Franco no hagués deixat mai posar una esquela en honor a Companys, en canvi, després de la fi d’aquest govern tots podem tenir la nostra llibertat d’opinió. Podem manifestar-nos sobre el que ens sembli, podem triar el que volem i tots tenim veu i vot. Podem parlar en català o castellà sense patir repressàlies, podem opinar sense patir per la nostra integritat i podem escriure una esquela per a recordar una mort que ens va importar. Podem fer una de les coses que abans no podiem fer: donar la opinió i respectar la dels altres, no perseguir la opinió contrària. Podem dir que una de les coses que no poden criticar els seguidors del Caudillo és que se’ls fa repressió i que no es deixa que expressin la seva.

Anuncis

4 responses to “Records del franquisme

 • anouke

  És difícil opinar sobre aquests temes perquè es remou el passat i la sensibilitat personal de cadascú. Pertant hi ha tantes opinions com persones i més si hi han estat involucrades directa o indirectament.
  Personalment no em sembla bé però amb matisos: per tot el que va passar i com va passar no trobo just que es recordi la memòria de Franco sobretot per tot el que va patir la meva família; d’altra banda és necessari fer un esforç democràtic, un crit al dret d’expressió i permetre que tots es puguin declarar partidaris del que sigui.
  Ara bé, això no vol dir que s’acceptin totalitarismes ni fanatismes ja que aquests suprimeixen aquest esforç compartit de pau i entesa.
  =)

 • Mr. Grey

  No us fa rabia quan algú escriu Tarrassa?? :O
  Amb el nom del meu poble passa quelcom similar i és exasperant..

 • Lu

  osti si fot mal u.u, igual quan a l’acebes i aquests els dona per dir els noms dels polítics catalans com castellanitzats (o no saben pronunciar que també)

 • Carol

  Merda Goshi t’has anat a fixar en el mateix que jo…Quina ràbia, ara ja no puc dir-ho…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: