Salvador Puig Antich

*Might tell you tonight- Scissor Sisters*

Sembla mentida com , d’una mateixa pel·lícula, es poden extreure conclusions tan diferents. I és que són moltes les crítiques ( i molt diferents entre elles), les que ha rebut la pel·lícula del jove militant del MIL, Salvador Puig Antich. Des del rebuig dels companys del MIL, que veuen el film com un producte comercial que perverteix la seva figura, fins a aquells que consideren que la producció sols l’exalta com a superheroi antifranquista, mostrant uns personatges plans: bons o dolents, i sense cap mena de veracitat. No hi ha bons ni dolents, a la pel·lícula, hi ha éssers humans. Éssers que tenen diferents maneres de pensar, de veure les coses, però que tenen la capacitat d’estimar i d’entendre, com mostra l’amistat entre el jove militant i el funcionari de presons.
Molts titllen la pel·lícula de producció política, mentre que d’altres ressalten el fet que no aprofundeix en la vida d’aquest activista, sinó que incideix més en el drama familiar.
És que no han pensat que el film no pretén magnificar a Salvador ? No és la història de Salvador Puig Antich, sinó la història de molts salvadors, de tots aquells que han patit la pena de mort. La pel·lícula vol ser una lluita contra la pena de mort. Vol arribar a les consciències i fer conèixer una realitat que, per desgràcia, existeix.
Algunes de les crítiques a la pel·lícula són el fet de presentar a Puig Antich com a noi bo, que mor pels seus ideals i que és injustament el cap de turc de la dictadura.
Bé és cert que Salvador Puig Antich va ser malferit en el tiroteig en el què es va matar a un policia, i en el film, aquesta mort no és omesa, al contrari, el propi protagonista reconeix la seva culpa, i explica tots els actes que ha fet amb el seu grup armat, esborrant així la seva imatge de màrtir o d’heroi, de noi bo, que tant és criticada.
El que no es pot negar és però, que al film es mostra també la seva vessant més humana. Salvador era una persona com tots nosaltres, tenia les seves pors, la seva vida personal i familiar, que no era precisament perfecta. Puig Antich no rep mai la visita del seu pare a la presó, mostrant així que no tenia bones relacions amb ell.

S’humanitza a l’heroi que alguna gent pretén veure en el personatge, però no es treuen coses importants que van passar a la realitat i que potser són el motiu de les crítiques: Salvador Puig Antich va ser atrapat per la policia gràcies a què un militant seu empresonat que va fer-se servir com a trampa. Salvador Puig Antich va ser enterrat al voltant de la seva família i d’unes 500 persones més, que esperaven fora del cementiri, amb roses vermelles, junt 50 policies armats que van arremetre contra ells.
El film no pretén analitzar a Puig Antich, ni als seus ideals, simplement vol mostrar uns fets que van passar. Uns fets que poden seguir passant, ja que la pena de mort encara és vigent a molts països.
No aprofundeix a la política del moment, i no vol heroïcitat ni venjances. Només presenta a un noi, a qui no podem negar la culpa a estar a presó però que al que si que podem criticar el seu càstig: la pena de mort.

Anuncis

One response to “Salvador Puig Antich

  • anouke

    La pel·lícula em va agradar moltíssim però necessito saber si el funcionari de presons va dir aquelles paraules (referint-se a Franco) moments després de l’execució de Puig Antich. Crec que, si fossin reals, començaria a pensar que grans grups de persones partidàries del franquisme van viure en una espècie de “bombolla hipnòtica” o un autoconvenciment que els “altres”, els anomenats rojos, no mereixien ni el perdó.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: