França i els joves (pràctica d’opinió)

Què contestaria si el seu pròpi govern li diu que té la solució perfecta per reduïr la taxa d’aturats menors de 26 anys gràcies a noves millores i, en concret, gràcies a l’aprovació d’un nou article: el Contracte de Primer Treball (CPE). En un primer moment tot li semblaria correcte, aleshores a què s’han degut les grans manifestacions i les protestes de sindicats, treballadors i grups estudiantils que han hagut a França degut a la llei proposada pel primer ministre francès Villepin? En primer lloc cal dir que malgrat presentar-se com un contracte que permetria fomentar la contractació juvenil, la realitat era que reduïa els drets dels treballadors menors de 26 anys. Els motius d’aquesta reducció i, per tant, la causa de les protestes van ser sobretot dos punts que la llei prevèia: un periòde de prova de dos anys i a més la facilitat que es donava al cap de l’empresa perquè acomiadés al treballador sense justificació. Amb aquest punt es trencava així una mesura inclosa en el dret penal des de 1973, permetent així un acomiadament abusiu i fomentant la precarietat laboral dels joves.
Però hi ha més motius per a explicar el perquè de les movilitzacions que han durat mesos arreu de França i és que el CPE, article 8 de la llei d’igualtat d’oportunitats aportada pel parlament ara farà una mica més d’un mes, va ser votat sols per 43 diputats, dels 250 que configuren el parlament, a la sala però, sols havia 53 diputats. No ens posarem a parlar ara de la professionalitat dels parlamentaris, però el fet és que la poca concurrencia va permetre que una llei que tractava als treballadors com a una mercaderia entrés en vigor. Per Villepin reduïr l’atur consistia doncs en organitzar torns rotatius de dos anys entre treballadors joves.Pretenia dinamitzar així les llistes d’atur, no intentant reduïr-les, sinó fer-les cicliques.
Segons les enquestes el 63% dels francesos va desaprovar la inflexibilitat de Villepin al voltant d’aquest tema. Una xifra esfereidora tenint en compte que la taxa d’aturats entre els menors de 25 anys puja al 22’8%. Segons el primer ministre, el CPE milloraria aquest index i permitria reduïr els abusos als joves que acabéssin de sortir de la universitat, que segons el premier “són víctimes de llargs períodes de pràctiques no remunerades”. La xifra de francesos indignats per l’actuació de Villepin manifesta però que la gran part de la societat francesa prefereix el manteniment de les pràctiques a un contracte laboral sense límit de duració que permeti l’acomiadament sense cap motiu.
Anuncis

3 responses to “França i els joves (pràctica d’opinió)

 • xnem

  Saludos LULU, Terrassa está muy cerca de Barna, te espero domingo noche, evento muy especial en la Sala LLantiol, Pasa por mi blog tienes todo lo necesario.
  Seguimos en contacto.
  Yo trabajo muchas veces en Terrassa, ya te contaré.

 • anouke

  wapaaa! cada vegada ho fas millor! ^^ Muaaks!

 • la chica soñadora

  El que també es podria proposar al govern francès és establir una série de proves d’aptituts als licenciats universitaris per establir quina feina fer i obligar-los a treballar uns 20 anys (aproximadament) del que hagi sortit en els seus tets. Així ompliríen totes les vacants que hi ha en aquelles feines que ningú vol fer i acabarien amb l’atur!

  A vera quan triguen a proposar una cosa semblant. Els polítics també podríen pensar una mica abans de proposar alguna llei al parlament.

  =_=

  M’ha agradat el text. Sobretot aquest punt irónic que hi dones.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: