Qui mana a França?

* Biology- Girls Aloud*
El primer ministre francès, Dominique de Villepin, tindrà a partir d’ara un rol secundari en la resolució de la crisi provocada per l’aprovació de la reforma laboral. La responsabilitat per a aprovar la nova llei la tindran, per sorprenent decisió del president Jaques Chirac, els senadors i diputats del partit governamental (UPM), que presideix el ministre de l’interior, Nicolas Sarkozy. Sorprenent perquè és ben coneguda la tensa relació entre Sarkozy i Chirac, el qual ha fet pocs favors al ministre en el passat, relació, a més, ben diferent a la quasi filial que uneix a Villepin i el president, que ha aprovat la llei per a no humiliar al premier, el qual va reconèixer el desgast que ha sofert en les últimes setmanes.
El CPE era un projecte personal en el què Villepin confiava per a poder arribar a les eleccions presidencials del 2007, on es disputa la candidatura de la dreta amb el líder de la UMP, Nicolas Sarkozy. D’aquí la rapidesa amb que ha fugit de la difícil negociació amb els sindicats. I d’aquí també la decisió que ha pres Chirac, amb la segura influència del primer ministre, de posar a Sarkozy a primera línia a les negociacions.
És molt conegut el gran pes que el primer ministre té sobre Chirac És de les poques persones, junt Claude Chirac, la filla del president, que es permet amonestar-lo. Aquesta influència arriba fins i tot al punt en que, en els últims temps, analistes francesos sostenen que és Villepin qui porta la batuta del govern. Comentaris com els que el ministre va dir a la periodista de Le Figaro, Anne Fulda, no ho desmenteixen: “jo controlo el cervell del president”.
El fet que Sarkozy sigui el principal rival de Villepin a les pròximes eleccions presidencials, fa pensar en una maquinació per a desgastar al ministre de l’interior. Una decisió arrogant i temerària on el ministre s’ho juga tot a una carta, però que va a to amb l’afirmació que va fer: “jo aniré fins al final, jo tinc collons”, i també amb la seva concepció èpica de la política. Sarkozy pot amb aquesta decisió sortir reforçat de la crisi si aconsegueix un acord, però com sap Villepin, també pot acabar tan cremat com ell .
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: