Villepin a la corda fluixa

El Contracte de Primera Experiència (CPE), contracte indefinit destinat a menors de 26 anys amb el qual el govern francès pretén reactivar l’ocupació juvenil, ha provocat nombroses protestes i vagues arreu de França.
El govern de Villepin ha volgut presentar el CPE com un contracte que donaria experiència als joves estudiants. Amb aquest, suposadament es permetria una inserció directa al treball i s’obriria així el dret a la formació. El cert és que el CPE permet als empresaris acomiadar als joves estudiants sense cap mena de justificació en els primers 24 mesos de feina. Segons el govern, amb aquesta clàusula s’afavoreix el dinamisme de l’economia i la creació de nous treballs, malgrat aquestes paraules, el cas és que aquest fet trenca amb el dret dels treballadors, com afirma l’ ex-ministre d’economia francès, Dominique Strauss-Kahn, i a més, va en contra el conveni de la Organització Internacional de Treballadors (OIT), que estableix que cap treballador pot ser acomiadat sense motiu, i que aquest acomiadament suposa un atac al dret laboral.
Tampoc està clar que amb aquestes reformes es garanteixi l’estimulació a la creació de treball, més aviat, sembla ser que, com esmenta Strauss-Kahn, “ no crea nous treballs, substitueix als treballadors que havia abans”.
Estem davant de la creació d’una feina inestable i temporal. Inestable perquè crea temor als treballadors, que poden ser acomiadats per qualsevol motiu, ja sigui professional com personal, el motiu real, de fet, sols el sabria l’empresari. Temporal perquè incentiva que els empresaris puguin contractar a joves, els quals els garanteixen sous més baixos i fidelitat per a poder així seguint treballant . Es tracta doncs de la creació d’un treball precari que no garanteix cap mena d’equilibri econòmic, ja que no aporta estabilitat als treballadors al no tenir cap garantia al fi del contracte ni de quan aquest pot finalitzar.
Joves i sindicalistes es revolten i cada cop aquestes protestes obtenen més ressò per a atacar així un problema que ens afecta a tots i totes.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: