Enric Marco: mentider o actor?

Enric Marco, una de les figures mes conegudes de les victimes espanyoles del nazisme i fins fa poc president de l’Associacio Amical de Mauthausen, va demanar ahir 11 de maig disculpes per haver mentit durant anys sobre la seva condició de deportat del nacisme a un camp de concentració.
Aquest home de 84 anys va començar a “crear-se” una nova vida quan en va fer 57 degut a causes que es desconeixen. Si bé és cert que va estar presoner de la Gestapo, Marco mai ha trepitjat un camp de concentració i molt menys el tant terrible i conegut Mauthausen. L’expresident de l’associació Amical de Mauthausen va utilitzar les seves vivències, ja per si aterridores, de l’empresonament que va patir per part de la gestapo i les va traslladar a un altre escenari on, segons comentava ahir una col·laboradora del programa de TV3 “el club” ,”potser considerava de més qualitat i no de segona fila”.
Alguns testimonis de Marco semblaven molt reals. Participava a més de 120 conferències l’any, fent posar la pell de gallina a tot aquell que escoltava la “seva experiència”. Una d’aquestes conferències es la que va fer el passat 27 de gener al congrés dels diputats, que van emocionar profundament a qui l’escoltaven:
“Cuando llegábamos a los campos de concentración en esos trenes infectos, para ganado, nos desnudaban, nos mordían sus perros, nos deslumbraban sus focos. Nosotros éramos personas normales, como ustedes. Nos gritaban en alemán ‘Linke-recht (izquierda, derecha)’. No entendíamos nada, y no entender una orden te podía costar la vida.” Ara sabem que aquest testimoni aterrador no es real.
Tot i així, qui no pot justificar el fet que Enric Marco ha aconseguit la causa que es proposava? ha ajudat a que molts joves conèixin aquesta experiència que sino només haguéssin llegit en llibres. Ha col·laborat amb el seu “teatre” a fer que la gent s’identifiques més contra la causa i l’aprofundís, i malgrat no explicar la SEVA veritat, ha explicat, i de manera fantàstica, la veritat de moltes altres persones que si van patir a la seva pròpia pell el que Marco ens diu.
Per això vull obrir el debat: la Generalitat retirará la Creu Sant Jordi a aquest “supervivent del nazisme”. perquè li van donar? per estar en un camp de concentració o per ajudar a la tasca de conscienciació i ensenyança? es mereix aquest home de 84 anys que li treguin “la seva vida”?
Anuncis

One response to “Enric Marco: mentider o actor?

  • Roger

    Aquesta home es mereixia la creu de Sant Jordi per la tasca de difusió de l’horror nazi, però no se la mereix per haver jugat amb el sentiment de tanta gent que va patir realment a Mauthasen . Ell haguera pogut fer molta feina contra l’horror del nazisme sense necessitat de mentir. Potser no hagués fet tantes xerrades (ja se sap, sempre ven més un camp de concentració que una presó), però el que és segur és que hi havia molta gent tant o més capacitada que ell per fer la tasca pública ha realitzat durant aquests anys . Ell no és Amical Mauthasen al complet, nomes la cara visible; al seu darrere hi ha hagut molta grent treballant, alguns d’ells verdaders torturats al camp de concentració i l’Enric Marcó haguera pogut fer una feina excel·lent allí darrere, fent feina d’equip.
    Llavors, ell creia que era l’única capacitat per fer xerrades i reunions d’alt standing o tan sols volia protagonisme ?
    Se’ns enfonsen els mites: els Reis Mags no exisitien, Enric Marcó no va estar a Mauthasen… què serà el següent?, que Marilyn Manson no és l’Anticrist?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: